Турция предвижда индексиране на заплатите следващия месец, за да бъде

...
Турция предвижда индексиране на заплатите следващия месец, за да бъде
Коментари Харесай

Турция планира индексиране на заплатите през юли заради инфлацията

Турция планува индексиране на заплатите идващия месец, с цел да бъде обезщетена голямата инфлация, която през май надвиши 73 % на годишна база съгласно формалната статистика.

За това през днешния ден алармира турският министър на труда и обществената сигурност Ведат Билгин, представен от ТРТ Хабер.

Министърът заяви, че държавното управление работи по проект, който ще зарадва работещите, в това число тези в частния бранш, поради галопиращата инфлация.

„ Наш дълг е да защитим труда на работещите от вредите на инфлацията. Няма да оставим нашите трудещи се да бъдат мачкани от инфлацията “, сподели той.

Отбелязвайки, че работата по нарастване на заплатите през юли продължава, Билгин даде да се разбере, че програмата ще обхване освен работещите в държавния бранш и пенсионерите, само че и заетите в частния бранш, като тя освен ще компенсира инфлацията, само че и ще подкрепи общественото състояние на тези хора.

Вчера и турският президент Реджеп Тайип Ердоган алармира за нарастване на заплатите от юли за да се компенсира спадът в приходите вследствие на инфлацията.

Ердоган разясни, че задачата е да бъде облекчено ситуацията на турския народ, като през юли бъде обезщетена разликата поради инфлацията, а през януари следващата година ще бъдат въведени нови ограничения, касаещи заплащането на труда, заяви в. „ Биргюн “.

Равнището на инфлацията в Турция доближи 73,50 % през май, по данни на Турския статистически институт, откакто предходния месец беше 69,97 на 100, а през март - 61,14 на 100. Най-голямо нарастване на цените се следи при превоза, чиито услуги са поскъпнали със 107,62 на 100, и при храните и безалкохолните питиета (91,63 на сто).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР