Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, но очаква

...
Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, но очаква
Коментари Харесай

Шведският премиер обеща на Ердоган: Ще приложим изцяло меморандума от Мадрид

Турция поддържа политиката на отворени порти на НАТО, само че чака от Швеция да ѝ сътрудничи в битката с тероризма. Това сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган на конференция с шведския министър-председател Улф Кристершон, съобщи турската телевизия ТРТ Хабер.

Ердоган оцени позитивно премахването от Стокхолм на рестриктивните мерки, наложени на Турция в отбранителната промишленост.

" Сътрудничеството в битката против тероризма е значим принцип на НАТО. На терористичните организации би трябвало да се попречи да въздействат на демократичната конструкция на Швеция ", акцентира Ердоган.

Турският водач уточни, че кандидатурата на Стокхолм за участие в НАТО е била подбудена от личния ѝ интерес за сигурността.

" Швеция желае участие в НАТО поради личната си сигурност и ние желаеме да забележим Швеция, която поддържа нашите ползи в региона на сигурността ", сподели той.

Президентът уточни, че Турция би желала да развие всяка област дружно със " стратегическия си сътрудник Швеция ". Стремим се към търговски стокообмен от 5 милиарда $. Обсъдихме тези въпроси и с министър-председателя, уточни Ердоган.

Шведският министър председател също сподели, че Стокхолм желае връзките сред Турция и Швеция да се развиват във всяка област.

" Имахме доста ползотворна среща с господин Ердоган. Отношенията ни с Турция датират от епохи ", уточни той.

Кристершон означи, че Швеция и Европейски Съюз признават ПКК за терористична организация.

" Искаме да се борим против терористичните организации, с цел да съблюдаваме закона. Швеция и Финландия подадоха молба за участие в НАТО. Това е извънредно значим за нас въпрос, обвързван със сигурността. Разбира се, участието в НАТО е обвързвано и с отговорности към други съдружници. Наясно сме с отговорността на участието в НАТО ", сподели той.

Кристершон се ангажира, че страната му ще съблюдава изцяло меморандума от Мадрид, подписан сред Швеция, Финландия и Турция.

" Турция е една от най-засегнатите от тероризма страни. Ще използван напълно тристранния меморандум ", сподели той.

Ердоган разгласи и нова " среща в края на месеца в Стокхолм ", съобщи Агенция Франс Прес.

" Надяваме се да имаме по-положително умозаключение на взаимната среща, която ще се организира в Стокхолм в края на месеца ", съобщи турският държавен глава, без да прецизира дата, като увери, че " откровено желае присъединението на Швеция " към атлантическия алианс.

Двете скандинавски страни внесоха кандидатурите си за участие в НАТО през юни, само че Турция изрази възражения, тъй като съгласно нея двете страни толерират и даже поддържат терористични групи, измежду които и представители на Кюрдската работническа партия (ПКК). Според подписания в Мадрид тристранен меморандум Стокхолм и Хелзинки се ангажираха да не поддържат ПКК, сирийските кюрдски организации, които Анкара счита за подразделения на ПКК, както и така наречен от Анкара Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), която турските управляващи упрекват за опита за прелом в Турция през 2016 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР