Турция планира военна операция в Сирия.Tурският президентски говорител, Ибрахим Калън,

...
Турция планира военна операция в Сирия.Tурският президентски говорител, Ибрахим Калън,
Коментари Харесай

Гласът на Ердоган: Турция няма нужда от разрешение за военна операция в Сирия

Турция възнамерява военна интервенция в Сирия.

Tурският президентски представител, Ибрахим Калън, съобщи, че Турция няма потребност да желае позволение от никого или да показва график на проектите си за осъществяване на военна интервенция в Сирия, съобщи турската телевизия ТРТ Хабер. Калън е споделил това в изявление за Блумбърг.

" Такава интервенция може да бъде осъществена във всеки един миг в границите на анализите на рисковете за нашата сигурност ", акцентира представителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите на Калън Турция спомага за обезпечаването на сигурността на близо 4 милиона души в сирийската провинция Идлиб, а в същото време продължава да се бори с терористични закани.

" По тази причина нашият президент сподели, че нова военна интервенция (в Сирия) може да стартира във всеки един миг. Затова не е нужно да желаеме позволение от никого. Не сме длъжни да представяме график на никого. С оглед на нашите разбори на рисковете за националната ни сигурност обаче такава интервенция може да стартира всеки миг ", акцентира той.

Калън разяснява и съболезнователно обръщение на Централното командване на Съединени американски щати преди няколко дни във връзка убийството в Северна Сирия на кюрдски бойци, считани за терористи от Турция. Централното командване е изразило съболезнования за убитите бойци от Силите за отбрана на народа - формирование, което Анкара счита за терористична организация и отклонение на настоящата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

" Искам да изразя нашето най-остро наказание. Това никога не е нещо, което може да бъде признато в подтекста на битката с тероризма и съюзничеството в НАТО ", акцентира Калън.

Говорителят засегна и въпроса за самолетите F-16, които Турция желае да получи от Съединени американски щати, като уточни, че страната му чака позитивен резултат.

Според него позицията на администрацията на Байдън по отношение на F-16 е удовлетворителна. " Смятаме, че ще има позитивен резултат, само че има разнообразни оценки за решението на Конгреса ", уточни той, напомняйки, че е нужна поддръжката на избран брой републиканци и демократи в Конгреса, с цел да може да бъде утвърдено решението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР