Турция отбелязва своята 100-годишнина като република, но много от празненствата,

...
Турция отбелязва своята 100-годишнина като република, но много от празненствата,
Коментари Харесай

Турция тихо празнува 100-годишнината си като република

Турция отбелязва своята 100-годишнина като република, само че доста от празненствата, планувани за неделя, бяха анулирани на фона на ескалиращите офанзиви на Израел против обсадените Ивицата Газа.

Слабоизвестната спекулация демонстрира широкообхватните последствия от кървавата война сред Израел и Хамас, само че също по този начин поражда неприятни разделения в турското общество по отношение на светското завещание на страната, детайли от които президентът Реджеп Тайип Ердоган се опита да оспори. < /p>

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Избледняващото завещание на Мустафа Кемал Ататюрк Турският Ердоган споделя на пропалестинското заседание Израел е „ окупатор “ Ердоган: Човекът, който господства турската политика в продължение на 20 години Джамия Камлика в Турция: Османско завещание или съвременен шовинизъм? завършек на списъка

В неделя Ердоган постави нормалния венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, почитания татко създател на Турция. „ Страната ни е в сигурни ръце, можете да почивате в мир “, сподели той.

Ердоган трябваше да пътува до Истанбул по-късно, с цел да следи върволица от военни кораби по Босфора, последвана от дрон и шоу с фойерверки. Очакваше се той да произнесе тирада, отбелязвайки крайъгълния камък, с цел да подчертае достиженията на своето държавно управление.

Въпреки това Турция понижи огромна част от фанфарите, предстоящи за събитието, което се случва един път на век. Тя не организира формален държавен банкет и анулира особено телевизионно отразяване на планувани концерти и празненства, базирайки се на „ тревожната човешка покруса в Газа “.

Появата на Ердоган на пропалестински протест в Истанбул предходния ден също частично засенчи стогодишнината. Там той упрекна Израел, че се държи като „ боен нарушител “ и сподели, че в Газа се случва „ злобно кръвопролитие “.


Заглушена спекулация

Намалените празнувания на стогодишнината в Турция разгневиха някои жители, които считат, че Ердоган премълчава мотива, с цел да подкопае светското завещание на Ататюрк в гонене на личната си политическа визия - и тази на религиозната си поддръжка.

„ Правителството направи всичко допустимо тези тържества да бъдат забравени и да ги омаловажи “, сподели Гюл Ербил, 66-годишен пенсиониран кино режисьор, който ще вдигне тост за стогодишнината в ресторант с другари. „ Тъжното е, че … това също е [тяхната] република. Това е нещо, което също им даде независимост. “

Ахмет Хакан, колумнист в проправителствения вестник Hurriyet, твърди, че приглушените тържества са били „ неизбежни “ заради продължаващата война сред Израел и Хамас.

Все отново доста турци проведоха свои частни тържества, до момента в който ръководените от опозицията общини проведоха концерти и паради. Музика, в това число ария, написана за отбелязване на 10-ата годишнина на републиката, звучеше от коли, украсени с турски флагове. Много носеха алено и бяло — цветовете на знамето.

Наследството на Ататюрк

Историята на Турция е тясно обвързвана с Ататюрк, националистически водач, който даде приоритет на промените за развиване и отдели религията от публичния живот. По време на 15-годишното си ръководство като президент той отстрани Османския халифат, размени арабската писменост с латинската писменост и закрепи правото на дамите да гласоподават.

Дори през днешния ден Ататюрк е надълбоко уважаван в цяла Турция, където неговият афиш се вижда по стените на учебни заведения, офиси и домове. Всяка година на годишнината от гибелта му придвижването стопира, защото хиляди съблюдават минута безмълвие. Неговият автограф е татуиран на ръцете на доста жители.

Но не всички турци са еднообразно въодушевени от наследството на Ататюрк, в това число Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването, които гледат с деликатност на османското и ислямското минало на Турция. И до момента в който Ердоган отдава респект на ранните военни самопризнания на Ататюрк, той рядко възхвалява неговото водачество от републиканската ера.

„ Ценностите на Ердоган “

„ Ердоган желае да види Турция да се трансформира в [държава], която приема полезностите на Ердоган, която е обществено консервативна, не безусловно част от Запада и също по този начин, бих споделил, има забележителна роля за исляма от образованието до публичната политика, “ сподели Сонер Чагаптай, специалист по Турция във Вашингтонския институт и създател на книги за Ердоган.

Критиците споделят, че президентът на Турция към този момент е отблъснал страната от нейните основополагащи правила.

Официалните функционалности през днешния ден постоянно стартират с молебствия. Бюджетът на Дирекцията по религиозните въпроси е по-малък от този на множеството други министерства. Броят на религиозните учебни заведения се усили в сходство с декларираната от Ердоган цел за основаване на „ благочестиво потомство “.

През 2020 година Ердоган трансформира някогашната черква от византийската ера Света София — която беше превърната в джамия с османското завземане на Истанбул — назад във функционираща джамия. Ататюрк е трансформирал постройката в музей в символ на почитание към нейното християнско и мюсюлманско завещание.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР