Турция официално ще подкрепи Финландия за влизане в НАТО. Това

...
Турция официално ще подкрепи Финландия за влизане в НАТО. Това
Коментари Харесай

Турция подкрепи Финландия за НАТО

Турция публично ще поддържа Финландия за влизане в НАТО. Това стана ясно след среща сред президентите на двете страни. Парламентът в Анкара стартира развой по одобрение, който обаче не включва участието на Швеция.
Що се отнася до осъществяването на обещанията от тристранния меморандум - Финландия предприе съответни стъпки.
Реджеп Ердоган, президент на Турция

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, поддържа решението на Турция.
Това ще укрепи сигурността на Финландия и Швеция, както и НАТО. Надявам се, че Великото национално заседание на Турция ще гласоподава за ратификация допустимо най-скоро.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

Междувременно и Унгария заяви, че ще утвърди влизането на Финландия в НАТО до края на месеца, само че още веднъж без Швеция. От Стокхолм обявиха, че не са очаквали сходен сюжет.

„ Това е развиване, което не искахме и за което не бяхме готови. Важно е Швеция да си обезпечи оставащите 2 ратификации, нужни, с цел да станем членове на НАТО и да защитим сигурността си “, разяснява външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом.

Финландският президент чака и Швеция да стане част от НАТО до идната среща на съдружниците в Литва през лятото.

„ Имаме толкоз доста общи ползи, съседи сме и имаме изход на Балтийско море. Така че, желая на срещата във Вилнюс Алиансът да има 32 членове “, сподели Саули Нийнистьо.

Преди дни шведският министър председател Улф КристершОн разяснява, че Финландия евентуално ще се причисли към военния пакт независимо, макар че Хелзинки и Стокхолм подадоха молба за участие дружно предходната година.

Турция блокира участието на Швеция, защото съгласно Ердоган страната дава заслон на кюрдски терористи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР