Турция очаква Русия да убеди либийския генерал Халифа Хафтар да

Турция очаква Русия да убеди либийския генерал Халифа Хафтар да ...

Турция иска Русия да накара Хафтар да спре офанзивата в Либия.

Турция очаква Русия да убеди либийския генерал Халифа Хафтар да прекрати офанзивата си в страната, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската информационна агенция.
"Очакването на Турция от нейните руски приятели е да убедят генерал Халифа Хафтар за прекратяване на огъня в Либия въз основа на договореното от турския и руския президенти", заяви Чавушоглу на съвместна пресконференция с ганайския си колега Шърли Айоркор Бочуей в Истанбул.
В сряда президентът Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин призоваха за прекратяване на огъня в Либия до 12 януари след среща в Истанбул. Признатото от ООН правителство за национално съгласие в Триполи приветства призива за прекратяване на огъня, но Хафтар го отхвърли.
Що се отнася до политическо решение, Турция няма проблем с диалога с никого, включително с Хафтар, каза Чавушоглу, но първо Хафтар ще трябва да се придържа към прекратяването на огъня.
На 4 април Хафтар започна офанзива за превземането на столицата Триполи. Според ООН над 1000 души са били убити от началото на операцията, а над 5000 са ранени.

Източник: actualno.com