Турция обяви днес, че няма да изтегли наблюдателните си постове

...
Турция обяви днес, че няма да изтегли наблюдателните си постове
Коментари Харесай

Турция няма да изтегли наблюдателните си постове от Идлиб

Турция разгласи през днешния ден, че няма да изтегли наблюдателните си постове от региона на Идлиб /Северозападна Сирия/, където силите на Дамаск, подкрепяни от съветска авиация, ускориха бомбардировките си от 16 декември насам, съобщи Агенция Франс Прес.

Турската войска има 12 наблюдателни поста в региона на Идлиб в сходство със съглашение, подписано през септември 2018 година сред Москва, която е съдружник на сирийския режим, и Анкара, която поддържа бунтовниците.

Споразумението целеше да се избегне атака на сирийските държавни сили против региона, който е последната огромна бунтовническа и джихадистка цитадела в Сирия. Провинция Идлиб, в която живеят три милиона души, е значително под контрола на джихадистите от групировката Хаят Тахрир аш Шам.

Силите на Дамаск обкръжиха на 23 декември един от турските наблюдателни постове, откакто отвоюваха терен в региона, съгласно Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

Ние съблюдаваме съглашението, подписано с Русия, и чакаме Русия да съблюдава това съглашение, съобщи турският министър на защитата Хулуси Акар, представен в профила в Туитър на министерството на защитата.

Ние няма да евакуираме по никакъв метод тези 12 наблюдателни поста, ние няма да си тръгнем оттова, добави министърът. Той е показал това по време на обиколка за ревизиране на турските сили в окръг Хатай /Южна Турция/, покрай границата със Сирия. Акар е придружаван от управителни представители на армията.

Турция, която е обезпокоена от нов приток на бежанци, упорства за ново съглашение за прекъсване на огъня и изпрати в понеделник делегация в Москва.

Успоредно с това Анкара съобщи, че е подготвена да отговори на искане за военна помощ, отправено от интернационално приетото либийско държавно управление на националното единодушие /ПНС/.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи в четвъртък, че Народното събрание ще гласоподава на 8 или 9 януари предложение за предоставяне на позволение за изпращане на турски бойци в Либия в поддръжка на ПНС, което от месеци оказва отпор на нахлуване на силите на авторитетния в Източна Либия боен пълководец Халифа Хафтар.

Анкара подписа на 27 ноември с ПНС съглашение за съдействие във военната област и сигурността, само че тя би трябвало да получи правомощие от Народното събрание, с цел да изпрати турски бойци в Либия.

Според Анадолската организация, която цитира източници от средите на ръководещата партия на Ердоган, предложение за даване на компетенции за изпращане на турски бойци в Либия, може да бъде импортирано още в понеделник в Народното събрание с оглед да бъде гласувано от депутатите на изключителна сесия на 2 януари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР