Турция не гледа положително на включването на Финландия и Швеция

...
Турция не гледа положително на включването на Финландия и Швеция
Коментари Харесай

Ердоган: Турция "не гледа положително" на включването на Финландия и Швеция в НАТО

Турция " не гледа позитивно " на включването на Финландия и Швеция в НАТО, съобщи президентът Реджеп Таип Ердоган, представен от Ройтерс.

С това Анкара даде поръчка, че може да блокира разширението на Алианса в Прибалтика.

За влизане в НАТО се оповестиха през вчерашния ден министър председателят и президентът на Финландия, следвайки волята на болшинството от сънародниците си и пренебрегвайки предизвестията от Кремъл, че това ще е неприятелски акт към Русия.

Днес позитивно се изрече външният министър на Швеция Ан Линде. Тя уточни, че шведско участие в Североатлантическия пакт ще има предпазен резултат върху вероятни спорове в Северна Европа.

В поддръжка на участието на Хелзинки се оповестиха незабавно Германия, Франция, Съединените щати и други съдружници, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг даде обещание процесът на приобщаване да бъде " бърз и равен ".

Днешното изказване на Ердоган обаче попарва тези очаквания, защото за приемането на една страна в НАТО е належащо единогласие измежду страните-членки:

" Следим събитията. Понастоящем не се отнасяме позитивно по въпроса за Швеция и Финландия. В предишното, предходни турски държавни управления направиха грешката да позволен Гърция в НАТО, а всеки знае настоящето отношение на Гърция към Турция. Ние в Турция не желаеме да повтаряме грешките от предишното. Освен това, скандинавските страни са като гостилници за терористични групировки. Членове на Кюрдската работническа партия се укриват в Швеция и Нидерландия. Има поддръжници на тероризма в техния парламент. Не можем да се отнасяме позитивно към това. "

Финландският външен министър Пека Хаависто отговори на това като прикани за самообладание и превъзмогване на турските възражения малко по малко. Утре Хаависто ще се срещне в Берлин с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР