Турция направи изключително остро предупреждение по адрес на Гърция, като

...
Турция направи изключително остро предупреждение по адрес на Гърция, като
Коментари Харесай

Турция с остро предупреждение към Гърция, заплаши с военни действия

Турция направи извънредно остро предизвестие по адрес на Гърция, като на процедура заплаши с приложимост на военна мощ. Предупреждението бе направено от министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, който размаха пръст на министъра на защитата на Гърция Панос Каменос, който назова „ капризно хлапе ”, заяви Канал 3.

Чавушоглу изнесе тирада в Академията на турската жандармерия и брегова защита, в която бе безапелационен, че страната му ще отстоява позициите си в Егейско море.

Както е известно Турция и Гърция имат териториални разногласия за острови в Егейско море, които са обект и на непрекъснато напрежение във въздушното пространство над морето.

„ Трябва да продължим да пазиме ползите си в Егейско море и в източното Средиземно море. Напомняме на всички решението на нашия парламент... Нашата брегова защита и военноморски сили ще вършат това, което е нужно против всяко отрицателно деяние ”, разгласи Чавушоглу, представен от " Катимерини ", като визираше решение от 1995 година, съгласно което турският парламент позволява военни дейности против Гърция, в случай че Атина вземе отношение за териториалния си суверенитет, които Анкара смята за враждебни.

И продължи по адрес на Каменос.

„ И имаме предизвестие за Гърция. Имате едно капризно хлапе. Наричате го собствен министър на защитата. Внимавайте с него, с цел да не се постанова нашите въоръжени сили да се намесват в възможни произшествия. Предупреждението е безусловно другарски. Нищо не може да се завоюва от риториката, която ускорява напрежението “, добави Чавушоглу.

Това надалеч не е първият случай, в който външният министър употребява остри думи против гръцкия министър на защитата. Размяна на реплики имаше още през 2017-а. В началото на предходната година, пък Каменос даже се озова на прицел на турската брегова защита при обиколка на егейските острови.

Самият Каменос отвърна на Чавушоглу посредством профила си в Туитър.

„ Г-н Чавушоглу, благодаря Ви за заканите. Това е подарък от Ваша страна, който демонстрира, че си правя работата. Гърция ще продължи да преследва мира, да пази своя суверенитет и да построява мощни съюзи. Никой не се опасява към този момент ”, написа Каменос.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР