Турция може да започне нова - четвърта поред - операция

...
Турция може да започне нова - четвърта поред - операция
Коментари Харесай

Над 700 хил. са избягали от Идлиб към Турция, Ердоган заплаши с нова операция

Турция може да стартира нова - четвърта подред - интервенция на сирийска територия в северозападната провинция Идлиб, предизвести президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Той разяснява обстановката часове откакто специфичният представител на Съединени американски щати за сирийската рецесия Джеймс Джефри предизвести, че над 700 хиляди души са се насочили към сирийско-турската граница, откогато станаха по-интезивни въздушните удари на сирийските управляващи против Идлиб, създавайки предпоставки за " интернационална рецесия ". По думите на Джефри с поддръжката на съветската бойна авиация сирийските сили са нанесли минимум 200 въздушни удара в провинцията, " главно против цивилни ".

Не се прецизира в какъв интервал са напуснали 700 хиляди души, само че по разнообразни оценки толкоз или даже повече (до 1.3 млн.), множеството вътрешно разселени от други провинции в хода на войната, са избягали от началото на предходната година. Организация на обединените нации приказва за 400 хиляди души сред април и декември и други 390 хиляди - откогато ескалира офанзивата на поддръжниците на президента Башар ал Асад.

Турция не би могла да се оправи с нова вълна мигранти, в случай че такава пристигна след новото нахлуване на подкрепяния от Русия режим на президента Башар ал Асад в последната огромна провинция под размирен надзор, предадоха думите на Ердоган " Ройтерс " и " Хюриет дейли нюз ". " Турция няма да е просто фен, в случай че незабавно не се постави завършек на ескалацията ", сподели Ердоган. " Турция откровено желае непоклатимост и сигурност в Сирия и за задачата няма да се поколебаем да създадем нужното, даже да е с военна мощ. "

В Идлиб, последната цитадела на бунтовници против режима на Асад, към края на предходната година живееха сред 3 и 4 млн. цивилни. Сред тях са стотици хиляди разселени от сили на Асад в последните години.

Градът трябваше да е " деескалационна зона " според съглашение сред Турция и Русия от 2018 година Независимо от това там има сражения, а през април предходната година бе възобновена акцията за отвоюване на Идлиб, засилила се още веднъж през есента на 2019 година В началото на януари имаше нова сделка за помирение сред водачите в Анкара и Москва, които се срещнаха за формалното стартиране на " Турски поток ", само че то също не се съблюдава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР