Турция изпрати миналата седмица нов сондажен кораб - Abdulhamid Han,

...
Турция изпрати миналата седмица нов сондажен кораб - Abdulhamid Han,
Коментари Харесай

Турция изпрати нов сондажен кораб в Източното Средиземноморие

Турция изпрати предходната седмица нов сондажен транспортен съд - Abdulhamid Han, на първа енергийна проучвателна задача в Източното Средиземноморие от две години насам и съгласно кипърски медии той е почнал сондажи в сряда край крайбрежията на Анталия. На церемонията по отплаването на 9 август участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който тогава съобщи, че корабът ще оперира отвън оспорваните с Кипър води.

Анкара не е изпращала сондажен транспортен съд в Източното Средиземноморие, откогато в края на 2020 година изтегли плавателния съд Yavuz от оспорваните води. Сега Abdulhamid Han ще прави сондажи на 55 км от региона Газипаша. " Проучванията и дейностите, които правим в Средиземно море, са в нашата суверенна територия. Не се нуждаем от ничие разрешение за това ", разяснява Ердоган.

Турският президент отхвърли гръцките и кипърските възражения против сходни задачи и съобщи, че страната има право да търси сила в областите, които твърди, че са нейни. По думите му корабът е " знак на новата визия на Турция в областта на силата ".
Реклама Гърция деликатно следи обстановката
Търсенето на природен газ във водите към разделения остров Кипър обтегна връзките сред Турция и Европейски Съюз. Сегашната енергийна задача се случва в миг, в който напрежението сред Анкара и Гърция още веднъж се повиши, защото Ердоган упреква Атина, че въоръжава островите в Егейско море, които имат демилитаризиран статут, написа Reuters. Откриването на находища на природен газ в Източното Средиземноморие през миналото десетилетие трансформира региона във значим източник на сила за Европа, само че също по този начин осветли разногласията сред прилежащи страни в района по отношение на правата за рандеман.

Говорител на гръцкото държавно управление към този момент съобщи, че Атина деликатно следи обстановката: " Трябва да бъдем бдителни. Винаги сме правили всичко, което можем, с цел да има непоклатимост в региона и с цел да пазиме интернационалното право и суверенните си права ".
Ердоган на борда на сондажния транспортен съд Abdulhamid Han Източник: Reuters
Турция споделя, че със своите 238 м Abdulhamid Han е най-големият и най-технологично развитият транспортен съд за дълбоководни сондажи в нейната флотилия за енергийни изследвания. Abdulhamid Han е четвъртият подобен кораб, издигнат от Турция. Сондажните кораби Yavuz, Fatih и Kanuni оперират в Черно море, където Анкара откри запаси на природен газ в размер на 540 милиарда куб. м. Страната съвсем изцяло разчита на импорт, с цел да задоволява енергийните си потребности и фрапантният растеж на цените попречи на проектите на държавното управление да трансформира своя недостиг по настоящата сметка в остатък.
Ердоган: Нашият транспортен съд няма да спре
Abdulhamid Han ще прави изследвания до 7 октомври, написа Еuractiv. Областта, в която ще ги прави, е на север от Кипър и отвън оспорваните води, само че Ердоган предизвести, че Турция си резервира правото да търси природен газ и в оспорваните региони, за които предявява искания. " Нашият транспортен съд няма да спре и ще отиде до други места, като ще продължи да търси газ, до момента в който откри. Сондажите в Средиземно море са под наша юристдикция ", съобщи той.
Реклама
Русия съставлява към една четвърт от турския импорт на нефт и 45% от закупения природен газ през предходната година. " Колкото по-бързо увеличим нашите газови и петролни запаси, които се трансфораха в оръжие в световната икономическа рецесия, толкоз повече преимущества ще имаме в този основен развой ", разяснява Ердоган.
Свързани публикации Турция продължи да лимитира заемите за бизнеса 14 август 2022, 13:25 Гърция се стреми да стане основен състезател на газовия пазар в района 26 януари 2022, 17:31 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР