Турция и САЩ ще проведат нови разговори за покупката на

...
Турция и САЩ ще проведат нови разговори за покупката на
Коментари Харесай

Турция и САЩ ще имат нови разговори за F-16 в средата на август


Турция и Съединени американски щати ще проведат нови диалози за покупката на военни самолети F-16 в средата на август, съобщи турският министър на защитата по отношение на развитията по въпроса, откакто Конгресът на Съединени американски щати одобри законопроект, който доста затруднява продажбата, оповестява " Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция.

" На 15 август ще се организира техническа среща ", съобщи през днешния ден Хулуси Акар в излъчено по малкия екран изявление, визирайки продължаващите договаряния сред двата съдружника за продажбата на F-16.

От началото на 2022 година Анкара и Вашингтон са провели три срещи по отношение на F-16, напомни Акар, като изясни, че Турция се стреми да модернизира военновъздушния си флот в сходство с потребностите си в региона на сигурността, както и с отговорностите си в НАТО.

Турция изиска да купи 40 нови F-16 и 79 комплекта за модернизиране на наличния си флот, откакто присъединяване ѝ в плана за самолетите F-35 беше прекъснато заради разполагането на системата за противовъздушна защита С-400 от Русия.

Вашингтон изрази позитивната си позиция във връзка с продажбата, съобщи Акар, имайки поради своите диалози с сътрудника си от Съединени американски щати Лойд Остин и последната среща на президента Реджеп Тайип Ердоган с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в края на юни в Мадрид.

Въпреки че Вашингтон наподобява позитивно надъхан, Конгресът на Съединени американски щати неотдавна одобри законопроект, който задължава Белия дом да потвърди, че покупката ще бъде в полза на Съединени американски щати и тези военни самолети няма да бъдат употребявани за нарушение на гръцкото въздушно пространство.

Акар напомни, че Турция е изпратила делегация, формирана от законодатели, които са посетили Вашингтон и са провели диалози с членове на Конгреса на Съединени американски щати и други публични лица, като съобщи: " Те се върнаха с доста положителни усеща. Ще продължим да водим диалози с нашите сътрудници. "

Министърът акцентира, че законопроектът на Конгреса на Съединени американски щати би трябвало да бъде гласуван в Сената и по-късно утвърден от Байдън.

Срещата в Съединени американски щати на 15 август ще се концентрира върху техническите аспекти на продажбата, посочи Акар.

" Желаем процесът да се развие добре. Ако не, има от ден на ден благоприятни условия. Съответно могат да бъдат реализирани доста решения ", съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР