Турция и Армения съобщиха, че ще назначат специални представители скоро,

...
Турция и Армения съобщиха, че ще назначат специални представители скоро,
Коментари Харесай

Първи стъпки за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Турция и Армения оповестиха, че ще назначат специфични представители скоро, които да обсъдят стъпките за нормализиране на връзките посред им, осведомиха турски медии, на които се базира Българска телеграфна агенция.

В изявление пред депутати в Народното събрание през вчерашния ден турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, заяви за назначението на специфични представители, като акцентира, че Турция ще работи в съгласуваност с Азербайджан във връзка с стъпките за нормализиране на връзките с Армения, съобщи Анадолската организация.

" В Кавказ ние поставяме големи дипломатически старания да изградим районния мир и разцвет с Азербайджан ", сподели Чавушоглу.

" В идния интервал ще стартираме чартърни полети сред Ереван и Истанбул ", заяви още той.

Арменското външно министерство удостовери информацията за назначението на специфични представители в известие на представителя Ваан Унанян в обществена медия. Той акцентира, че както постоянно Армения е подготвена на развой за нормализация без предварителни условия, което е заложено в държавната стратегия, заяви турската телевизия Хабертюрк.

" В тази връзка ние оценяваме позитивно изказването на турския външен министър за назначение на специфичен представител за нормализиране на връзките. Потвърждаваме, че арменската страна ще назначи специфичен представител за започване на разговор ", написа той.

На 25 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че " с прекратяването на окупацията в Нагорни Карабах се е отворил прозорец на опциите за трайния мир в нашия район и в случай че Армения е подготвена да обмисли това, ние също ще създадем каквото е нужно ".

В отговор на това арменският министър председател Никол Пашинян сподели, че Армения е подготвена да отговори на позитивните сигнали от Турция с позитивни сигнали.

През септември Пашинян означи, че вижда в изявлението на Ердоган предпоставки за започване на разговор за нормализиране на връзките сред Турция и Армения и съобщи готовността на Ереван за обновяване на железопътните и транспортните връзки сред двете страни.

Въпреки общата граница, Армения и Турция нямат дипломатически връзки. През 2009 година в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за определяне на дипломатически връзки и за правилата на връзките си, само че тези документи не бяха утвърдени от никоя от страните.

Отношенията сред някогашните руски републики Азербайджан и Армения въпреки това са напрегнати още от 1991 година, когато арменската войска окупира Нагорни Карабах, публично приет за част от Азербайджан, само че обитаем основно с етнически арменци (80% от цялото население), които назовават региона с историческото му име Арцах, и седем прилежащи региона, показва АА.

Нови конфликти породиха на 27 септември 2020 година и по време на шестседмичната война Азербайджан пое контрола над няколко града и 300 селища. Конфликтът завърши през ноември 2020 година със съглашение, реализирано с посредничеството на Русия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР