Турция е трансконтинентална страна, пресичаща Европа и Азия. Само около

...
Турция е трансконтинентална страна, пресичаща Европа и Азия. Само около
Коментари Харесай

Кой е най-дългият висящ мост в света?

Турция е трансконтинентална страна, пресичаща Европа и Азия. Само към 3% от територията й е ситуирана в Тракия, а останалата част е в Анадола или Мала Азия. Естествена граница сред двете елементи на страната се основава от пролива Босфора на североизток от Мраморно море и пролива Дарданелите на югозапад.
Прочетете още
Мостът Чанаккале 1915 e единственият, който се простира през пролива Дарданели и съставлява доста инфраструктурно достижение.

Той свързва европейския и азиатския континент в границите на Турция. И предлага бързо прекосяване, като елиминира нуждата от обичайно пътешестване с ферибот, което нормално лишава много повече време - към час и половина.

Общата дължина на моста е 4.6 км, височината му е 334 м, а ширината му е 45 м. Разстоянието между първата и междинната кула, както сред междинната и крайната кула е по 2023 м и е най-голямото измежду всички сходни висящи мостове, което го прави най-дългият провесен мост в света. Предишният собственик на купата " най-дълъг провесен мост " беше Акаши Кайкийо в Япония, който е единствено с 32 м по-къс.

" Турция изпревари Япония, която има най-дългия мост в света във връзка с средата на дистанцията, и зае първото място ", сподели президентът Ердоган по време на откриването му през март 2022 година

Изграждането на моста, който коства към 2.7 милиарда $, лишава съвсем пет години и е издигнат както от турски, по този начин и от южнокорейски компании за подсилване на връзките сред двете народи. Това е единствената автомагистрала в Турция, която свързва Европа и Азия отвън Истанбул, а самото пътешестване лишава само шест минути.

Мостът свързва Гелиболу от европейската страна и Лапсеки от азиатската страна. Името му - Чанаккале 1915 година, препраща към огромна морска победа на Османската империя над английските сили по време на Първата международна война, когато британците се пробват да поемат контрола над пролива, написа IFL Science.



 

 

 

Източник: lifestyle.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР