Турция е готова да отвори канал за диалог за разрешаване

...
Турция е готова да отвори канал за диалог за разрешаване
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Турция: Готови сме да отворим канал за диалог за разрешаване на проблемите си с Гърция

Турция е подготвена да отвори канал за разговор за разрешаване на проблемите си с Гърция „ по кротичък метод “, сподели министърът на защитата на страната Хулуси Акар в изявление за.

„ Имаме проблеми с Гърция… Ние поддържаме разрешаването на тези проблеми с мирни способи и способи посредством договаряния в сходство с духа на съюз и добросъседски връзки “, сподели Акар.

Гръцката телевизия Skai заяви, че Акар е добавил, че Турция поредно поддържа „ разделянето на благосъстоянието в Егейско море “.

Акар добави, че след смъртоносните трусове в югоизточна Турция, „ имахме редица позитивни диалози и разговори с нашите съдружници, другари и съседи. ”

По въпроса за закупуването на изтребители F-16 и комплекти за рационализация, който срещна опозиция в Конгреса на Съединени американски щати, Акар разяснява: „ Разговорите с Министерството на защитата на Съединени американски щати за модернизацията и доставката на F16 доближиха позитивна точка. Знаем също, че (покупката) беше подкрепена от Белия дом “, добавяйки, че Турция чака Конгресът да вземе „ рационално решение “ по този въпрос.

Анкара твърди, че самолетите ще укрепят освен Турция, само че и НАТО. Конгресът на Съединени американски щати, в това число авторитетният началник на комисията по външни връзки на Сената, Боб Менендес, възразяват против вероятно потребление на F-16 в оспорването на суверенитета на Гърция над елементи от Егейско море посредством прехвръкване.

Skai TV също заяви, че Турция чака да получи възобновяване на сумата от 1,4 милиарда $ за изхвърлянето си от програмата за F-35 и, че се водят договаряния със Съединени американски щати по въпроса.

Съединени американски щати взеха решение да не продават високотехнологичния изтребител на Турция и да го изхвърлят от съглашение за взаимно произвеждане като възмездие за закупуването от Анкара на противоракетната система С-400 от Русия.

В изявлението си Акар също засегя и договорката за зърно, подписана през юли 2022 година от Русия, Турция, Украйна и Организация на обединените нации, която разрешава възобновяването на износа на пшеница от три украински пристанища в Черно море, пресечен от съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Украйна е главен експортьор на зърно и нейният артикул е от решаващо значение за международните вериги за доставка на храни.

Акар изрази вяра, че договорката, която изтича на 18 март, ще бъде удължена.

„ И двете страни, Русия и Украйна, имат позитивно отношение и имаме вяра, че то ще бъде удължено “, сподели Акар пред Anadolu.

Акар съобщи още, че към 56 000 сирийци в Турция са се завърнали в родината си през границата след земетресенията от 6 февруари, които бяха с център в южния район на Турция и предизвикаха разрушения в Северна Сирия.

Той също по този начин отхвърли изказванията, че е имало поток от сирийски бежанци към Турция през нейната южна граница. Много сирийски жители, живеещи в Турция, се завръщат в родината си, откакто парцелите им бяха унищожени и роднините им починаха при земетресенията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР