Турският здравен министър Фахреттин Коджа съобщи, че през последните две

...
Турският здравен министър Фахреттин Коджа съобщи, че през последните две
Коментари Харесай

Болните в Турция намаляват, обмислят отмяна на локдауна от 15 февруари

Турският здравен министър Фахреттин Коджа заяви, че през последните две седмици има понижение на случаите на Ковид-19 в Истанбул и Измир с 40 %, а в Анкара и Бурса с близо 60 %, съобщи Анадолската организация.

Коджа уточни това в Туитър, като посочи, че е разговарял поотделно с валиите и с ръководителите на окръжните здравни дирекции на Истанбул, Анкара, Измир и Бурса.

Той уточни, че в диалозите са разискали ситуацията с епидемията и подготовката за започване на имунизация. Отсега нататък най-важният ни дневен ред е имунизацията, означи министърът.

Ограничителните ограничения в Турция, въведени по отношение на битката с ковид, биха могли да бъдат анулирани след 15 февруари след използването на втората доза от имунизацията на първата група имунизирани лица, съобщи проф. Мустафа Неджми Илхан от Съвета по обществени науки към турското здравно министерство, заяви в. "Хюриет дейли нюз ".

Ние следим, че въздействието на /мерките за/ полицейски час и локдаун е много мощно. През предишния месец броят на пациентите, заболели от вируса, понижа до към 1500 /за денононощие/ от 7000, уточни специалистът.

Илхан напомни, че държавното управление възнамерява да разгърне стратегия за всеобща имунизация.

Ако първата доза се инжектира на хора на 15 януари, втората доза ще се приложи 28 дни по-късно, към 15 февруари. Следователно ще бъде по-подходящо да се вдигнат рестриктивните мерки след тази дата, сподели той.

Когато рестриктивните мерки са в действие, първо понижава броят на случаите на болест, а по-късно понижава и броят на смъртните случаи, посочи Илхан и добави, че по тази причина ограничаващите ограничения би трябвало да продължат още.

Анкара наложи цялостен локдаун през уикендите и полицейски час през работните дни, с цел да овладее пандемията.

Същевременно публична директива по отношение на процедурата по имунизация бе изпратена до всички 81 окръга от Главната дирекция по здравно обслужване към министерството на опазването на здравето.

В нея се показва, че в лечебни заведения с 50 или по-малко кревати, ще има 5 стаи за имунизация, в лечебни заведения с кревати сред 51 и 199 ще има 10 стаи за имунизация, в лечебни заведения с леглова база сред 200 и 399 кревати - 15 стаи за имунизация, в лечебни заведения с леглова база сред 400 и 999 кревати - 20 стаи за имунизация и в лечебни заведения с 1000 и повече кревати - 25 стаи. Гражданите, на които ще се слага ваксина, ще идват в лечебните заведения със непокътнат час.

Турското държавно управление контракти с Китай 50 милиона дози ваксина Синовак. Първата пратка от тази ваксина дойде в края на декември. В момента страната организира лични тествания на препарата, преди да премине към имунизацията - най-рано на 13-14 януари.

През декември турският здравен министър Фахреттин Коджа заяви, че Турция ще купи до 30 милиона дози от имунизацията на Пфайзер-Бионтех и че 4,5 милиона дози от тази ваксина може да бъдат доставени до края на март, според съглашението. Коджа заяви през вчерашния ден, че е провел видеоконферентен диалог с изпълнителния шеф на Бионтех проф.Угур Шахин за изследване на опциите за това Турция да закупи по-голям брой ваксини. Коджа уточни, че количеството ваксини, предопределени за Турция, ще бъде увеличено след влизането в деяние на нови индустриални благоприятни условия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР