Турският външен министър Мевлют Кавусоглу и руският му колега Сергей

...
Турският външен министър Мевлют Кавусоглу и руският му колега Сергей
Коментари Харесай

Преговорите за Либия в Москва завършиха без резултат

Турският външен министър Мевлют Кавусоглу и съветският му сътрудник Сергей Лавров по време на взаимна конференция след диалозите в Москва

Командващият Либийската национална войска (ЛНА) Халифа Хафтар напусна Москва, без да подпише съглашението за прекъсване на огъня, направено след договарянията в понеделник, оповестява ТАСС. Неговият съперник - министър председателят на основаното в Триполи Правителство на националното единодушие (ПНС) Файез Сарадж, е подписал документа.

Пред тв Al Arabiya Хафтар разяснява, че " проектоспоразумението подценява доста от настояванията на Либийската войска ". Агенция " Интерфакс " цитира съветското министерство на защитата, съгласно което командирът е с позитивно отношение по отношение на договорката за примирието и е изискал два дни, с цел да я разиска.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Усилия за дипломатическо решение

Първоначално Хафтар е пожела да вземе решение до вторник сутринта след непреките диалози с съперника си Сарадж. Но неговият отвод да подпише съглашението след договарянията с посредничеството на Турция и Русия ще затрудни напъните за дипломатическо решение на либийската рецесия, написа Reuters.

На среща с съветския президент Владимир Путин предходната събота немският канцлер Ангела Меркел разгласи, че на 19 януари се възнамерява среща за Либия в Берлин с водачите на Турция, Русия и Италия. Но пред Al Jazeera Тарик Йосеф от Brookings Institution споделя, че берлинските диалози зависят напълно от идващия ход на Хафтар.

Сарадж, чийто сили се борят против опитите на ЛНА да превземе Триполи, е подписал съглашението след договаряния, траяли 8 часа. Докато Хафтар е отказал, тъй като документът не включвал краен период за разпускането на държавните сили, написа " Интерфакс ". Двата враждуващи лагера в Либия са подкрепяни от външни артисти – Турция поддържа Сарадж, а съветски военни наемни сили оказват помощ на Хафтар.

Заплахата на Ердоган

Във вторник турският президент Реждеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара може да " даде урок " на Хафтар, в случай че неговите сили продължат да нападат основаното в Триполи държавно управление. " Ако пучистът Хафтар продължи да атакува хората и държавното управление в Либия, ние в никакъв случай няма да се въздържим от това да му дадем урока, който заслужава ", предизвести турският президент.

Ердоган удостовери, че ще се причисли към Германия, Англия и Русия на срещата за Либия в Берлин в неделя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР