Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за телевизионния

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за телевизионния
Коментари Харесай

Турция отказа С400 ПВО на Украйна: Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в изявление за телевизионния канал Habertürk, че Съединените американски щати са поискали от Анкара да изпрати своите зенитно-ракетни системи С-400 в Украйна, само че Турция е отказала, оповестява Анадолската организация.

Съединени американски щати са предложили на Турция да даде контрола върху системата на Съединени американски щати или друга страна, в това число Украйна, в опита си да се конфронтира с Русия, е декларирал Мевлют Чавушоглу.

" Съединени американски щати ни помолиха да изпратим С-400 в Украйна и ние казахме " не ", е декларирал той, обяснявайки, че тези оферти са неприемливи, защото имат за цел да накърнят турския суверенитет, оповестява " Фокус ".

Турски публични лица неведнъж са заявявали, че страната е закупила С-400 като въпрос на националната сигурност и никоя друга страна няма право да се намесва в това, оповестяват от организацията.

През 2017 година страната е опитвала да закупи система за противовъздушна защита от Съединени американски щати, само че опитите са се оказали напразни. Тогава Турция е подписала контракт с Русия за придобиване на най-съвременната система С-400.

Запитан за връщане към програмата F-35, Чавушоглу съобщи, че Анкара не желае да се върне към програмата, а по-скоро желае назад от Вашингтон парите, които е платила за изтребители, преди да бъде изключена от програмата, до момента в който въпросните самолети в никакъв случай не са били доставени.

Турция в този момент " създава наши лични национални бойни самолети ", изясни той, добавяйки, че Турция също желае да усъвършенства връзките със Съединени американски щати и че са основани нужните механизми за тази цел.

" Но Tурция също желае да закупи самолети F-16 и комплекти за рационализация от Съединени американски щати ", е добавил министърът, като е загатнал, че настояването не се движи толкоз бързо във Вашингтон, колкото би трябвало.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР