Турският шофьор Серкан Чакър, който на 3 май вечерта помете

...
Турският шофьор Серкан Чакър, който на 3 май вечерта помете
Коментари Харесай

Срам! Ето каква е присъдата на турчина, убил студентка и ранил шестима в Монтанско

Турският водач Серкан Чакър, който на 3 май вечерта опустоши пътнически рейс и при случая почина 21-годишната студентка Иванина Бисерова от Белоградчик, а 6 души бяха ранени, се отърва с 3-годишна условна присъда, написа „ Конкурент “. Тя е произнесена от окръжния съд в Монтана на 26 септември. Съдия Цветан Колев е постановил изпитателен период от 5 година, а 24 месеца турчинът няма право да ръководи автомобил. Делото е гледано в изискванията на кратко правосъдно разследване – Чакър се е признал за отговорен, в залата не са разпитвани очевидци, а процедурата вменява на съда да понижи посочената в Наказателния присъда с една трета.

Трагедията стана дни преди Гергьовден, в дъждовната вечер на 3 май, малко измежду 19 часа в местността Коритарска бара, на към 30 километра от Монтана в посока Видин край село Смоляновци на интернационалното шосе Е 79.

Автобусът на компания „ Монтана Автотранспорт “ изпълнявал постоянния си курс от София към Белоградчик. От автогарата в Монтана автобусът тръгнал с двайсетина пасажери. Малко след село Смоляновци безусловно бил затрит от ремаркето на приближаващ отсреща му ТИР с турска регистрация. При удара стъклата се изпочупили. 21-годишната Иванина Кирилова изхвърчала през прозореца и починала на място. Част от хората останали притиснати от автобуса. Спасителите съумели да ги измъкнат и те бяха превозени в болничното заведение в Монтана. Сред пасажерите имаше и бременна жена. 35-годишната Таня Кенова от Ружинци се прибирала към дома си. До раждането оставали две-три седмици. При злополуката обаче плацентата се отлепила и се наложило докторите в монтанската болница да извадят бебето. След нещастието на бял свят се появи дребният Цветелин, който тогава тежеше 2 600 грама.

В хода на следствието е открито, че турският ТИР безусловно летял по мокрия асфалт. При позволена скорост от 70 километра, той се е движел с 98 км в час. Камионът навлязъл в насрещното платно при виражен завой, а против него бил рейсът. Чакър направил внезапна маневра за прибиране в своята лента за придвижване, само че задните колела на ремаркето изгубили сцепление с пътното платно и то почнало неконтролируемо да се плъзга по шосето. Шофьорът на автобуса видял заплахата и понижил скоростта, само че не съумял да се избави рейса от летящото против него голямо ремарке. Последвал конфликт. Автобусът бил изтласкан отвън пътя и пробил мантинелата. Шофьорът направил опит да върне рейса в платното за придвижване, само че тогава колелетата зарили в мократа тинеста настилка, автобусът се блъснал в дърво и се преобърнал на дясната страна.

„ При нахлуване в зоната на случая товарният автомобил се е движел със скорост от 98 км/ч., след задействане на спирачната система и директно преди удара скоростта му е била 60 км/ч.
Автобусът бил с 86 км/ч., а при удара тази скорост е била понижена от лидера до 72 км/ч.”, написа в материалите по делото.

След нещастието Серкан Чакър беше задържан. Той остана зад решетките до деня на делото.

При определянето на присъдата съдът е взел под внимание освен признанието на Чакър и изискванията на съкратената процедура при признание на виновност, а и смекчаващи виновността условия. Основното от тях е фактът, че турчинът е оказал помощ на потърпевшите. Установено е, че има чисто правосъдно минало, оказал е цялостно подпомагане за откриване на обективната истина по делото още в границите на досъдебното произвеждане. Съдът е отчел и спецификата на пътя – нахлуване в завой с вираж, без знак за ограничение на скоростта директно след изцяло прав сектор.

В делото като цивилен ищци и частни обвините са конституирани петима от потърпевшите.

Присъдата на монтанския областен съд не е дефинитивна, тя може да бъде обжалвана в 14-дневен период пред Софийския апелативен съд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР