Турският президентски говорител Ибрахим Калън посочи след края на преговорите

...
Турският президентски говорител Ибрахим Калън посочи след края на преговорите
Коментари Харесай

Турция е поискала от Швеция и Финландия да предприемат конкретни стъпки за премахване на нейните безпокойства за сигурността

Турският президентски представител Ибрахим Калън уточни след края на договарянията през днешния ден в Анкара с делегациите на Швеция и Финландия по отношение на кандидатурите на двете страни за участие в НАТО, че на срещата е било декларирано, че в случай че не бъдат подхванати съответни стъпки в отговор на безпокойствата на Турция за сигурността, процесът няма да може да се придвижи напред, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, представена от Българска телеграфна агенция.

Калън сподели, че упованията на турската страна са,

че би трябвало да бъдат подхванати съответни стъпки във връзка с организационна, финансова, пропагандна активност на терористични организации в тези страни.

Той уточни, че на срещата турската страна е декларирала, че ПДС и СЗН са една и съща организация с ПКК

и е сложила настояванията си към двете страни да ѝ предадат търсени от нея лица.

Изразихме упованията си за незабавна анулация на глобите против Турция.

Видяхме положителна позиция по въпроса за анулация на глобите, сподели Калън. Той добави, че в отчети, готови по отношение на ПДС/СЗН, турската страна е обяснила, че организацията прави военни закононарушения.

Делегациите одобриха нашето обръщение. Те ще обсъдят нашите претенции с водачите си и ще ни дадат отговор, добави Калън.

Начело на шведската делегация на диалозите в Анкара бе държавният секретар Оскар Стенстрьом, а на финландската - заместник-министърът на външните работи Юка Саловаара. Турската страна бе показана на срещата от представителя на турския президент Ибрахим Калън и от турския заместник-министър на външните работи Седат Йонал.

Турция се опълчва на участие на Швеция и Финландия в НАТО,

обвинявайки двете скандинавски страни в толериране и даже поддръжка на терористични организации, в частност на Кюрдската работническа партия (ПКК), обсъждана като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Турция преглежда сирийската кюрдска Партията на демократичния съюз (ПДС) и кюрдските милиции Сили за отбрана на народа (СЗН)

като терористични организации, свързани с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Анкара упорства за анулация на рестриктивните мерки, наложени от Стокхолм и Хелзинки, за износа на отбранително съоръжение за Турция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР