Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще
Коментари Харесай

Ердоган: Турция ще продължи да намалява лихвите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че Турция ще продължи да понижава лихвените проценти, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган посочи желанието си за понижаване на лихвите, въпреки предходната година това да докара до съществено поевтиняване на турската лира.

Това държавно управление няма желание да усилва лихвените проценти. Напротив те ще бъдат намалявани, акцентира турският държавен глава на конференция в Анкара.

В несъгласие с класическите стопански теории турският президент счита, че високите лихвени проценти предизвикват инфлацията, напомня Агенция Франс Прес.

В края на 2021 година той накара централната банка да понижи главния си лихвен % от 19 на 14 % в интервала септември-декември, което докара до срив на националната валута.

През май инфлацията в Турция доближи 73,5 % на годишна база - най-високото ѝ ниво от декември 1998 година насам, подхранвана от нарастването на цените на силата и на храните, съгласно публични данни, оповестени в петък.

Темата за инфлацията е в центъра на дебатите в Турция една година преди президентските и парламентарни избори в страната, планувани за юни 2023 година Опозицията и доста икономисти упрекват Турския статистически институт, че съзнателно и в огромна степен занижава нейните мащаби, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Ние нямаме проблем с инфлацията, а проблем със скъпия живот ", уточни президентът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР