Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е решена да предприеме нова трансгранична операция в Северна Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че Турция е решена да предприеме нова трансгранична атака в Сирия за да изтласка сирийските кюрдски милиции и да сътвори 30-километрова буферна зона, предадоха турските медии и Асошиейтед прес.

Турция счита, че сирийските кюрдски милиции Сили за отбрана на народа (СЗН) са свързани с поставената отвън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Никога няма да позволим основаването на терористични коридори край границите на нашата страна и несъмнено ще приключим изчезналите елементи от нашата зона за сигурност, сподели турският водач.

Надяваме се, че нито един от нашите същински съдружници или другари няма да бъде срещу нашите опасения за сигурността, уточни той.

Ердоган добави, че новата турска атака в Сирия ще има за цел пречистване от терористични детайли на градовете Тал Рифат и Манбидж.

Турският президент заяви предишния месец, че Турция ще стартира скоро новата военна интервенция в Северна Сирия, с цел да се опълчи на терористичните закани, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че задачата е да бъдат обновени напъните за създаване на 30-километрова зона за сигурност по границата сред Турция и Сирия.

Проправителственият в. " Сабах " писа тази заран, че турските въоръжени сили са приключили подготовката за новата интервенция в Сирия.

Междувременно някогашният дипломат на Турция в Съединени американски щати Шюкрю Елекдаг съобщи в изявление за в. " Сьозджу ", че една от задачите на новата трансгранична интервенция в Сирия е " недопускането на основаването на така наречен " гарнизонна страна ".

Според него в Сирия по сходство на Северен Ирак, където работи администрацията на Иракски Кюрдистан, се основава " гарнизонна страна ", която е снабдявана от Съединени американски щати с тежко въоръжение, образоват се военни. Тази гарнизонна страна може да влезе в състава на плана за " Велик Кюрдистан " (подкрепян от Вашингтон).

Изхождайки от тези планове президентът Ердоган има желание да попречва реализацията на тези проекти, уточни Елекдаг.

От 2016 година до момента Турция е направила няколко огромни военни интервенции в Северна Сирия. Офанзивите са били ориентирани основно против подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР