Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че турският национален

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че турският национален
Коментари Харесай

След държавата Ердоган сменя и името на националния авиопревозвач

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че турският народен авиопревозвач ще бъде преименуван с името „ Тюркийе хава йолларъ “ (Turkiye Hava Yollari) вместо досегашното „ Търкиш еърлайнс “ (Turkish airlines), съобщи Асошиейтед прес.

Промяната на името на националния авиопревозвач е обвързвано с решението за смяна на интернационалното име на страната.

В края на май външният министър Мевлют Чавушоглу разгласи, че Турция публично желае от Организация на обединените нации и други интернационалните организации да трансформират изписването на името на страната на Тюркийе. Няколко дни по-късно представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик заяви, че Организация на обединените нации към този момент ще употребява Turkiye („ Тюркийе “) вместо Turkey („ Търки “) след смяна на името на Турция по молба на Анкара. Впоследствие Анкара насочи такова искане към Европейски Съюз и НАТО.

Терминът „ Тюркийе “ (Turkiye) „ съставлява и показва културата, цивилизацията и полезностите на турския народ по най-хубавия метод “, бе посочено в указа на Ердоган за смяна на името. Държавната Анадолска организация акцентира, че нововъведението е било признато в границите на стъпките, подхванати от Анкара за увеличение на престижа на страната в интернационален проект.

„ Търки “ (Turkey) към този момент не съществува. Тя към този момент е „ Тюркийе “, сподели през днешния ден Ердоган на церемонията по стартирането в употреба на нов информационен сателит.

„ Тюркийе хава йолларъ “ ще бъде изписано на нашите самолети вместо „ Търкиш еърлайнс “, добави президентът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР