Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна ще

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна ще
Коментари Харесай

Байдън не се разбра с Ердоган за руската С-400, очерта и червените линии с Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че неговата страна ще се нуждае от " дипломатическа, логистична и финансова поддръжка " от Съединени американски щати, в случай че се чака да резервира военното си наличие в Афганистан, с цел да пази и ръководи интернационалното летище в Кабул след изтеглянето на останалите военни сили на НАТО, съобщи Асошиейтед прес.

След срещата на върха на НАТО в Брюксел турският президент сподели, че Анкара желае Пакистан и Унгария също да вземат участие в новата задача в Афганистан след изтеглянето на американските военни.

" Ако те не желаят да напуснем Афганистан, в случай че те желаят турска поддръжка там, тогава дипломатическата, логистична и финансова поддръжка на Съединени американски щати ще бъде от голямо значение ", сподели Ердоган, чиято страна поддържа исторически близки връзки с Афганистан и сега има към 500 бойци там.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Турция ще играе основна роля в Афганистан, само че добави, че на срещата през вчерашния ден не е взето решение по въпроса, добавя Ройтерс.

Турският президент заяви, че е имал градивна среща с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и го е поканил да посети Турция, осведоми АП. Двамата водачи се познават добре от години, само че първата им среща очи в очи като държавни глави се състоя в сложен интервал от техните връзки, отбелязва организацията.

 Снимка: AP/БТА

" Има мощно предпочитание за започване на нова епоха във всички сфери, въз основата на взаимно почитание и интерес ", сподели Ердоган. " Няма проблем в турско-американските връзки, който да не може да бъде решен ", уточни той.

Американският президент Джо Байдън сподели, че е имал положителна и градивна среща с Ердоган и изрази убеденост, че ще бъде реализиран действителен прогрес в връзките.

Въпреки оптимистичния звук нито един от двамата водачи не сподели съответно по какъв начин ще поправят връзките си или какви стъпки ще подхващат, с цел да понижат напрежението, отбелязва Ройтерс.

Турция, която има втората по величина войска в НАТО, разгневи съдружниците си като закупи съветска отбранителна система и се намеси във военните спорове в Сирия и Либия. Турция също по този начин има териториални разногласия с Гърция и Кипър в Средиземно море, припомня организацията.

След като встъпи в служба Байдън възприе по-хладен звук към Ердоган от предшественика си Доналд Тръмп. Новият американски президент бързо призна убийствата на арменци през 1915 година за геноцид, с което ядоса Турция, и ускори рецензиите към Анкара по въпроса за човешките права.

Ердоган сподели, че на срещата с Байдън не е бил обсъждан арменският въпрос , отбелязва Асошиейтед прес.

Турският водач възобнови обаче апела си към Съединени американски щати да прекратят поддръжката за сирийските кюрдски бойци, които Анкара счита за свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Ердоган даде да се разбере, че двамата водачи не са съумели да преодолеят различията си и по отношение на съветската противоракетна система С-400, поради която Съединени американски щати изключиха Турция от програмата за изтребители Ф-35 и постановиха наказания на представители на отбранителната индустрия.

" Нашите размисли за С-400 са същите като преди. Аз показах същите размисли пред господин Байдън ", сподели Ердоган.

По-рано денем турският президент, който се пробва да поправи влошените връзки на Турция със западните й сътрудници, сподели, че съживяването на разговора с Гърция за разрешаване на дългогодишните разногласия ще способства за стабилността и просперитета на района. Ердоган сподели, че се е договорил с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис за директна линия посред им " без присъединяване на други ".

Турският президент в последно време смекчи антизападната си изразителност , защото търси задгранични вложения за своята страна, наранена от валутна рецесия и стопански спад, в допълнение влошени от пандемията, отбелязва АП.

 Ердоган се сблъсква с Байдън, до момента в който се изправя да го поздравява по време на пленарна сесия на срещата на върха на НАТО в Брюксел
Ердоган се сблъсква с Байдън, до момента в който се изправя да го поздравява по време на пленарна сесия на срещата на върха на НАТО в Брюксел
Снимка: AP/БТА

В Брюксел Ердоган се срещна през вчерашния ден и с френския президент Еманюел Макрон, с немския канцлер Ангела Меркел и с английския министър председател Борис Джонсън.

След срещата с Ердоган френският президент пусна туит, че желае " да продължи напред " с Турция.

По-късно Макрон сподели пред публицисти, че с Ердоган са намерили точки на единодушие за опазване на примирието в Либия и осъществяване на задачата за производство на избори там през декември.

Франция и Турция са се съгласили да работят дружно през лятото за " тръгване (от Либия) на задграничните бойци и наемници ", сподели Макрон и дефинира това като " значима стъпка ".

Ердоган даде уверения, че желае те допустимо най-скоро да изоставен Либия.

Вчера Ердоган и Макрон се срещнаха за първи път след разногласието сред двете страни, който доближи кулминационната точка си през октомври, когато Ердоган сложи под въпрос психологичното здраве на Макрон, напомня АП.

Американският президент дефинира Путин като " заслужен ", " интелигентен " и " корав " съперник

Два дни преди да се срещне с президента на Русия Владимир Путин американският президент Джо Байдън го дефинира като " заслужен ", " интелигентен " и " корав " съперник, оповестяват осведомителните организации.

На конференция след срещата на НАТО в Брюксел американският президент дава отговор на въпроси по отношение на идната му среща с Путин в Женева в сряда. Байдън не сподели съответно какво се надява да реализира на срещата, нито по какъв начин ще реши дали тя е сполучлива. Американският президент съобщи, че ще уточни ясно на Путин кои са " алените линии " и ще разиска с него сфери за евентуално съдействие.

" Ще дам ясно да се разбере, че има сфери, в които ние можем да си сътрудничим, в случай че той изиска ", сподели Байдън. " Ако той избере да не си сътрудничим и работи както преди по отношение на кибер сигурността и други сфери, ние ще отговорим уместно ", съобщи американският президент. Той сподели, че не търси спор с Русия, само че НАТО ще отговори, в случай че Москва продължи своите нездравословни дейности. Байдън изрази вяра, че Путин ще прояви интерес " да промени усещането, което светът има за него ".

Американският президент избегна да отговори непосредствено на въпроса дали продължава да счита Путин за палач, отбелязва ТАСС.

Байдън сподели още, че в случай че съветският опозиционен водач Алексей Навални, който се намира в затвор в Русия, почине, това ще бъде покруса, която ще навреди на връзките на Русия с останалата част на света и със Съединени американски щати.

" Смъртта на Навални би била друга индикация, че Русия има малко или никакво желание да съблюдава главните човешки права, това би било покруса и единствено ще навреди на връзките с останалата част на света и с мен ", сподели на конференцията Джо Байдън.

Той уточни още, че Китай и Русия пробват да вбият чеп в трансатлантическата взаимност.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР