Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара не смята

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара не смята
Коментари Харесай

Ердоган остава непреклонен! Турция няма да отстъпи в спора с Гърция в Източното Средиземноморие

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара не счита да се откаже от проектите си за изследване на газови залежи в оспорвана зона в Източното Средиземноморие макар опасността от наказания, оповестиха Ройтерс и ТАСС.

Отношенията сред Гърция и Турция се обтегнаха поради оповестените от Анкара планове да прави изследвания за газ и нефт в морски регион към гръцки острови в Средиземно море, които и двете страни считат за собствен континентален шелф, напомня Ройтерс.

В понеделник Турция изпрати в оспорваната зона сеизмографския транспортен съд " Оруч Реис ", съпроводен от военни кораби, а през вчерашния ден Ердоган предизвести Гърция, че ще отвърне на всяка офанзива против кораба. Днес той повтори предизвестието си.

" Оруч Реис ще продължи активността си до 23 август. Ние неотложно ще отговорим, в случай че бъде попречено на работата му. Разчитаме, че Гърция ще работи рационално. Ние в никакъв случай няма да се примирим с бандитизма на нашия континентален шелф и няма да отстъпим пред лицето на заканите и глобите ", съобщи Ердоган по време на посещаване в провинция Риза.

По думите му дейностите на Турция в Средиземно море са " изцяло оправдани от гледна точна на интернационалното право ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР