Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе участие на форума на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе участие на форума на
Коментари Харесай

Ердоган: Никой не може да нарушава суверенните права на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе присъединяване на форума на най-развитите индустриални страни Г-20, който тази година се организира в японския град Осака от 28 до 29 юни.

Турският водач имаше двустранни договаряния с президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, а също по този начин и диалози с немския канцлер Ангела Меркел и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

С-400 ще бъдат доставени през юли

По време на срещата със стопанина на Белия дом Ердоган е разискал въпросите свързани с придобиването на съветския зенитно-ракетен комплекс С-400 и американските изтребители Ф-35.

На заключителната конференция след края на срещата на Г-20 Ердоган разяснява доставките на съветските ЗРК. „ ЗРК С-400 се намират на етап доставка. Не отива на страна като Турция да се отхвърля от тях тъкмо в този миг. Въпросът е завършил. През първата половина на юли ще стартират доставките “. Освен това той засегна тематиката за вероятни американски наказания във връзка с Турция. „ На срещата си с американския президент Доналд Тръмп прецизирах този въпрос. Той персонално ме увери, че това няма да се случи “, сподели Ердоган.

В същото време той напомни, че сега Турция ще купи от Съединени американски щати 100 самолета Боинг. „ В свят, където съществува свободна пазарна стопанска система, е належащо да се подхващат стъпки в сходство с тези критерии. Освен това би трябвало да се подчертае, че Турция е стратегически сътрудник на Съединени американски щати. Никой не може да се меси в суверенните права на Турция и всички знаят това “, акцентира Ердоган.

Спирайки се на плана за Ф-35, президентът заяви, че Турция към този момент е платила на Съединени американски щати 1,4 милиарда $. „ Ние получихме 4 изтребителя Ф-35, създадени с общи старания. Анкара чака да получи още 116 такива изтребителя. Вноските за тях се вършат съгласно контрактувания проект и те към този момент се направени. Някои изявления в Съединени американски щати не съответстват с метода на президента Тръмп. Смятам, че това няма да попречи на нашите двустранни връзки и ние уверено ще следваме това направление “, даде обещание Ердоган.

Разговорът на Ердоган с съветския президент Владимир Путин продължи към час. Освен въпроса за ЗРК С-400, двамата разискаха обстановката в Сирия, строителството на АЕЦ „ Аккую “ и туризма. „ Голямо е смисъла на стартирането в употреба на първия стадий от АЕЦ „ Аккую “ през 2023 година Ние придаваме голямо значение, че неядреното съоръжение ще бъде създадено от турски компании “, сподели Ердоган.

От своя страна, Путин означи, че двустранните стокообмен през предходната година е повишен с 15%, а взаимните вложения са достигнали 10 милиарда $.

Тероризмът – зложелател на човечеството

Тероризмът е зложелател на човечеството и човешките полезности. Всички страни би трябвало да заемат кардинална позиция по отношение на това уродливо събитие и да назовават нещата с същинските им имена. „ Страните от Г-20 би трябвало да заемат кардинална, поредна и решителна позиция в битката с тероризма “, прикани Ердоган.

Той счита, че терористичните организации не би трябвало да се разделят по идеология. Турският водач напомни, че доста страни напоследък се сблъскват с кървавата същина на тероризма. „ В тази връзка Сирия претърпява сложни времена. Някои наши съдружници поддържат такива терористични организации, като РКК и YPG, които организират етническо пречистване в Сирия, принуждават локалното население да имигрира, а децата да водят война “, сподели Ердоган, представен от Анадолската организация.

Президентът се оплака, че някои западни страни оказват поддръжка на терористичната организация ФЕТО, която направи несполучлив опит за прелом на 15 юли 2016 година в Турция. Тогава при конфликтите починаха 251 души. Ердоган предизвести, че човечеството ще заплати висока цена за поддръжката и укривателството на превратаджиите под претекст даване на „ политическо леговище “.

Хашоги, Морси и човешките права

Турският държавен глава засегна и тематиката с убийството на саудитския публицист Джемал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул предходната година. Ердоган акцентира, че отговорните за този акт би трябвало да понесат своята отговорност и това е предпочитана задача на интернационалната общественост.

„ Темата за убийството на Хашоги и съмнителната гибелта на някогашния египетския президент Мохамед Морси не би трябвало да падат от интернационалния дневен ред. Лидерите на Г-20 би трябвало да защитят демокрацията и човешките полезности “, прикани Ердоган. Той също по този начин счита, че в тази ситуация със гибелта на Морси би трябвало да се извърши съдебномедицинска експертиза.

„ В противоположен случай пораждат подозрения и въпроси, на които би трябвало да отговорят политиците и Организация на обединените нации. Безнаказаността на отговорните е извънредно рискова за бъдещето на целия свят, демокрацията и международната политика “, акцентира турският президент. Той изрази страдание, че доста западни страни и правозащитни организации не реагират на смъртните санкции в Египет. Но когато става дума за Турция, тогава всички се безпокоят и считат смъртните присъди на превратаджиите за неприемливи, добави Ердоган.

Западните страни, които ни учат на човешки права, се провалиха на изпита в тази област, безапелационен е турският водач. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР