Турският президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя тежко поражение в неделя,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя тежко поражение в неделя,
Коментари Харесай

Партията на Ердоган загуби повторно изборите за кмет на Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя тежко проваляне в неделя, откакто Екрем Имамоглу завоюва оспорваните кметски избори в Истанбул.
Екрем Имамоглу завоюва кметския пост през март с дребна разлика от 13 000 гласа пред подкрепения от Ердоган претендент Бинали Йълдъръм, който оспори резултатите и бе подредено да се проведат повторни избори.
При към 99% от гласовете, които бяха преброени в неделя вечерта, Имамоглу печели с повече от 775 000 гласа, или с 54%. Йълдъръм от своя страна получи 45%, заяви държавната осведомителна организация Анадолу.
"Това не беше нито една група или партия, а цялостен Истанбул и Турция, които завоюваха тези избори ", сподели Имамоглу в речта си във връзка успеха.
"Г-н президент, подготвен съм да работя в естетика с вас. От тук изричам молбата си да се срещна с вас в най-кратки периоди ", добави той.
Критиците упрекнаха Ердоган, че се е отказал от контрола на Истанбул, град, който е източник на икономическата мощност на Турция.
Турският водач обаче призна провалянето си и написа в Туитър: „ Поздравявам Екрем Имамоглу, който завоюва изборите въз основа на предварителните резултати. "
Имамоглу, малко прочут регионален кмет при започване на годината, засилва гласоподавателите с неуморно позитивна акция под мотото: "Всичко ще бъде наред ".
Кандидатът на ПСР Йълдъръм, предан към Ердоган, който ръководеше няколко огромни транспортни плана и бе министър председател, този път бързо призна провалянето.
В Истанбул имаше непринудено проведени тържества за успеха на Имамоглу, а коментаторите означиха, че това е повече от победа на локални избори. Самият Ердоган един път сподели: "Който и да завоюва Истанбул, печели Турция ".
"Това е голямо проваляне за Йълдъръм, само че също и за Ердоган. Рискувайки /повторение на изборите – бел. ред./ Ердоган сбърка. “ сподели Берк Есен, помощник по интернационалните връзки в университета Билкент в Анкара.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР