Турският президент Реджеп ТаЙип Ердоган предложи на ЕС да отвори

...
Турският президент Реджеп ТаЙип Ердоган предложи на ЕС да отвори
Коментари Харесай

Ердоган: Отворете вратата на ЕС за Турция, а „ние ще разчистим пътя на Швеция към НАТО“

Турският президент Реджеп ТаЙип Ердоган предложи на Европейски Съюз да отвори вратата за Турция, а Анкара да „ разчисти пътя на Швеция към НАТО “. Ердоган разкри позицията си пред публицисти на летище " Ататюрк " в Истанбул, преди да отпътува за Вилнюс, където ще се срещне с шведския министър-председател Улф Кристершон във връзка кандидатурата на Швеция за участие в алианса.

В отговор на предлаганата " договорка " от турския президент Европейската комисия посочи, че присъединението към Европейския съюз (ЕС) и към НАТО са два обособени процеса. Говорителят на Европейска комисия уточни, че през октомври се чака да бъдат показани идващите отчети на комисията по отношение на напредъка на страните, които чакат участие в Европейски Съюз. Сред тях ще бъде включен и отчет за Турция.

Преговорите за присъединение на Турция към Европейски Съюз започнаха през 2005 година, откакто Анкара подаде искане за участие през 1987 година През юни 2018 година Съветът на Европейски Съюз съобщи, че Турция се е отдалечила доста от Европейски Съюз и заради това договарянията са в застой. Не се преглеждат отварянето или затварянето на други преговорни глави.

Турция към този момент не поддържа присъединението на Швеция към НАТО и упорства да се изпълнят няколко условия.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР