Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа и внесе за разглеждане

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа и внесе за разглеждане
Коментари Харесай

По-силен и по-сигурен. Ердоган внесе в парламента протокола за членство на Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа и внесе за разглеждане в Народното събрание протокола за присъединението на Швеция към НАТО, оповестиха от турското президентство в профила си в обществената мрежа Екс.

Така Ердоган отбелязва значима стъпка към кандидатурата на страната за участие в алианса. Турция отлагаше утвърждението, тъй като съгласно нея Стокхолм е бил прекомерно мек към кюрдските въоръжени групи, които Турция счита за терористи. Всички 31 страни членки на НАТО би трябвало да одобрят кандидатурата на Швеция. Турция и Унгария са единствените две, които към момента не са го създали.

Все още не е планувано гласоподаване на протокола, импортиран от Ердоган, в Меджилиса - турския парламент. Съгласно процедурата документът в началото ще бъде прегледан в комисията по външни работи и в случай че бъде утвърден, ще бъде импортиран за гласоподаване от целия парламент.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли си върху приемането на Швеция в НАТО. Това стана, откакто Стокхолм даде обещание да не поддържа организации, които Анкара счита за терористични, и да ѝ окаже всякакво допустимо подпомагане по въпроса за евроинтеграцията ѝ. Процедурата обаче беше задвижена едвам в този момент.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон приветства внасянето на протокола за участие на Швеция в НАТО.

" Радвам се да чуя, че турският президент Ердоган е внесъл в Народното събрание документите, нужни за ратификация. Сега остава Народното събрание да се занимае с въпроса ", сподели той и добави, че " с неспокойствие чакат да станат членове на НАТО ".

И генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява, че се надява доста скоро Швеция да бъде призната в алианса, съобщи Ройтерс.

" Приветствам изпращането в Народното събрание на Турция на протокола за присъединение. Очаквам с неспокойствие доста скоро да посрещнем Швеция като пълновръстен съдружник в НАТО. Това ще направи целия алианс по-силен и по-сигурен ", добави той.

Столтенберг изрази вяра, че дискутирането и гласуването в турския парламент ще бъде бързо.

Вашингтон също сподели, че се надява Швеция допустимо най-скоро да се причисли към алианса. Съединени американски щати приветстват решението на Турция да внесе в Народното събрание протокола, сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър .

Това решение беше взето от Ердоган след 17 месеца на блокаж от страна на Турция по въпроса за участието на Швеция.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР