Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди с генералния секретар на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди с генералния секретар на
Коментари Харесай

Ердоган: Напредък по кандидатурите на Швеция и Финландия е невъзможен без конкретни стъпки по турските искания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разиска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг кандидатурите за участие в Алианса на Швеция и Финландия, съобщи ТРТ Хабер.

По време на диалога по телефона Ердоган е повторил позицията на Турция, че нейните терзания за сигурността са основателни и би трябвало да бъдат взети поради в подтекста на устрема за присъединението на двете скандинавски страни, заяви турското президентство.

Турският президент е подчертал, че е невероятно да бъде обезпечен прогрес, без да има съответни стъпки за осъществяване на упованията на Турция и без да бъдат дадени писмени гаранции, че ще се пристъпи към смяна на парадигмата във връзка с съдействието в отбранителната индустрия.

По време на посещаване във Финландия през уикенда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че счита за основателни опасенията за сигурността, изразени от Турция в подтекста на опълчването ѝ на участието на Финландия и Швеция в НАТО, съобщи Ройтерс.

Турция се опълчи на присъединението на двете страни на съображение, че в тези страни се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година, както и заради обстоятелството, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР