Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си колега

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си колега
Коментари Харесай

Ердоган призова Путин за едностранно прекратяване на огъня в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред съветския си сътрудник Владимир Путин да разгласи " едностранно " преустановяване на огъня в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

" Президентът Ердоган съобщи, че апелите за мир и договаряния би трябвало да бъдат подкрепени от едностранно преустановяване на огъня и визия за заслужено решение ", цитира неговата канцелария думите на Ердоган, казани на Путин в телефонен диалог.

Ердоган би трябвало да организира и обособен диалог с украинския президент Володимир Зеленски по-късно през днешния ден.

Турският водач употребява положителните си връзки както с Москва, по този начин и с Киев, с цел да се опита да посредничи за преустановяване на войната. Турция беше хазаин на два ранни кръга на мирни договаряния и оказа помощ за сключването на подкрепяно от Организация на обединените нации съглашение, с което се възвърнаха украинските доставки на зърно през Черно море. Ердоган също по този начин неколкократно се опитваше да докара Путин и Зеленски в Турция за мирна среща на върха.

Призивът на Ердоган за " едностранно " преустановяване на огъня последва предлагането по-рано през днешния ден на съветския нравствен лидер патриарх Кирил за помирение по време на православната Коледа тази седмица.

В диалога са били разисквани и връзките сред Турция и Русия, изключително в региона на енергетиката, както и на районни въпроси и сирийската рецесия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР