Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Турция ще

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Турция ще
Коментари Харесай

Eрдоган отново се ядоса на Швеция: Без действия срещу тероризма няма членство в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели през днешния ден, че Турция ще работи за ратификация на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, в случай че Стокхолм си сътрудничи с Анкара в битката против тероризма, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Швеция и Финландия аплайваха за участие в НАТО предходната година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, като по този метод изоставиха политиката на индиферентност, която водеха през Студената война. Техните кандидатури би трябвало да бъдат утвърдени от всички членове на Алианса.

След като задържа утвърждението на кандидатурата на Швеция за НАТО за повече от година, Ердоган ненадейно се съгласи, след среща на върха в Литва този месец, да съобщи решението на турския парламент, когато законодателният орган се събере още веднъж през октомври.

„ Работният график на турския парламент ще дефинира процеса на участие на Швеция в НАТО (ратификацията) “, сподели Ердоган пред публицисти по време на полет на връщане от обиколка на страните от Персийския Залив и Северен Кипър, съгласно известие на службата му.

„ Би било в интерес на Швеция, в случай че предприемe съответни стъпки за битката с терористичните организации и за екстрадиция на терористите “, добави турският президент.

Анкара упреква Стокхолм, че прави прекомерно малко против хората, които Турция възприема като терористи, които са най-вече членове на противозаконната Кюрдска работническа партия и групата, която Анкара упреква в организацията на несполучлив прелом през 2016 година, като екстрадицията е основен препъни камък.
Върховният съд на Швеция неотдавна блокира екстрадицията на двама турски жители, които съгласно Анкара са част от терористична група.

„ Очакваме обещанията да бъдат изпълнени “, сподели Ердоган, визирайки съглашението сред Турция, Швеция и Финландия, подписано предходната година в Мадрид и ориентирано към справяне с опасенията на Анкара за сигурността.

Турция остро осъди през вчерашния ден частичното заличаване на Корана пред посолството на Ирак в Швеция, само че Ердоган не разяснява публично случая пред публицистите на полета си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР