Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер се срещнаха

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер се срещнаха
Коментари Харесай

Ердоган и Орбан разговаряха в Будапеща

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският министър председател се срещнаха в Будапеща, с цел да обсъдят въпроси към енергийната сигурност и члеството на Швеция в НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес. 

Парламентите на Унгария и Турция към момента не са утвърдили документите за присъединение на скандинавската страна към алианса, а Анкара дълго време постановяваше несъгласие и промени позицията си едвам предишния месец, напомня Агенция Франс Прес. 

Законодателните органи на двете страни сега са във почивка. " Може да се върнем към този въпрос по време на есенната сесия ", съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто след консултациите. " Разбрахме се да поддържаме контакт ", добави той. 

Освен това двамата водачи са се разбрали да засилят двустранното си съдействие си в областта на енергетиката. Унгария към този момент получава огромни дялове от доставките на съветски газ по тръбопровода " Турски поток ", отбелязва Агенция Франс Прес.  

Будапеща и Анкара ще задълбочат и " стратегическото си партньорство ". Очаква се Ердоган и Орбан да създадат публично изказване по тази тематика по време на аудиенция на турския президент в Унгария, планувана за декември.

Посещението на турския водач е част от поредност дипломатически срещи, проведени от Орбан във връзка Световното състезание по лека атлетика, което бе намерено в през вчерашния ден в Будапеща.

Сред другите високопоставени посетители, с които Орбан се срещна през днешния ден, бяха президентите на Сърбия, Азербайджан, Киргизстан и Туркменистан.

Сиярто приветства " тясното съдействие сред Централна Азия и Западните Балкани ", което съгласно него е изключително значимо поради енергийната рецесия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР