Турският президент Реджеп Ердоган коментира темата за присъединяването на Швеция

...
Турският президент Реджеп Ердоган коментира темата за присъединяването на Швеция
Коментари Харесай

Ердоган: Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган разяснява тематиката за присъединението на Швеция към НАТО на демонстрация през днешния ден в Истанбул.

" Турция поддържа политиката на отворени порти на НАТО, само че не може да има никакво рационално опрощение за тези, които отварят обятията си за терористи ", съобщи той.

По думите на президента доста малко от съдружниците имат принос като този, който Турция е направила за НАТО през последните 71 години. 

" Демонстрирахме кардиналната си позиция, като одобрихме участието на Финландия. Не се поколебахме да покажем реакцията си към тези, които покровителстват терористи. Подкрепяме политиката на отворени порти на алианса, подготвени сме да приемем всеки, който ще покаже преданост към главните полезности на алианса ", сподели турският водач.

В същото време той акцентира, че " не може да има никакво рационално опрощение тези, които желаят да покажем взаимност под покрива на НАТО, да отварят обятията си за нарушители, които се пробваха да извършат прелом в Турция. Демокрацията и хуманността не могат да стоят един до друг с тероризма ", сподели Ердоган.

" Тези, които ни дават препоръки, би трябвало първо да отговорят на следните въпроси. Как Турция може да се довери на страна, по чиито улици се разхождат терористи? Как може страна, която не се дистанцира от терористичните организации, да способства за НАТО? Не можем да подкрепим за НАТО тези, които отварят прегръдки за тероризма. Очакваме обещанията, дадени на страната ни в Мадрид, да бъдат спазени. Ще сложим всички тези въпроси още веднъж на вниманието на нашите сътрудници от алианса на срещата на върха на водачите на НАТО във Вилнюс във вторник ", сподели още президентът на Турция.

Опасявайки се за сигурността си, Швеция и прилежаща Финландия прекратиха дългогодишната си политика на военно необвързване, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, и двете страни подадоха молби за участие в НАТО. През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за участие в НАТО, само че към момента има възражения против присъединението на Швеция.

Само Турция и Унгария  все още отсрочват участието на Швеция. Останалите 29 съдружници обявиха, че скандинавската страна е направила задоволително, с цел да удовлетвори настояванията на Анкара. Наред с другите отстъпки Швеция промени антитерористичните си закони и анулира оръжейното ембарго за Турция, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР