Турският президент призова западните страни да разгледат исканията на РусияТурският

...
Турският президент призова западните страни да разгледат исканията на РусияТурският
Коментари Харесай

Ердоган: Планираните разговори с Путин могат да доведат до възобновяване на черноморската зърнена инициатива

Турският президент прикани западните страни да прегледат настояванията на Русия

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че плануваните му диалози с съветския президент Владимир Путин може да доведат до възобновяване на черноморската зърнена самодейност и прикани западните страни да прегледат настояванията на Русия, заяви Ройтерс, базирайки се на турските медии.

" Прекратяването на черноморската зърнена договорка ще има серия от последици, вариращи от увеличението на световните цени на храните до дефицит на храни в избрани райони, и евентуално да докара до нови миграционни талази “, сподели Ердоган пред кореспонденти в самолета на връщане  от пътешестване до страните от Персийския залив и Северен Кипър.

" Вярвам, че посредством задълбочено разискване на въпроса с президента Путин можем да подсигуряваме продължаването на това филантропично изпитание “, добави Ердоган.

Тази седмица Русия се отхвърли от договорката, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, която разреши безвреден експорт на украинско зърно през Черно море предходната година, и анулирани гаранциите за безвредна навигация. Оттогава нито един транспортен съд не е отплавал от украинските пристанища, осведоми Българска телеграфна агенция.

Москва споделя, че ще се върне към договорката, единствено в случай че бъдат изпълнени нейните претенции за по-лесен достъп на международните пазари на нейните храни и торове. Западните страни споделят, че Русия няма проблеми с продажбата на храна, която е освободена от финансовите наказания.

" Наясно сме, че президентът Путин също има избрани упования от западните страни и е от решаващо значение тези страни да подхващат дейности в това отношение “, сподели Ердоган.

Ердоган повтори предходни свои изказвания, че се надява, че Путин ще посети Турция през август. " Вярвам, че без да протакаме процеса, ние ще  гарантираме продължаването на черноморската зърнена самодейност ", съобщи турският президент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР