Турският премиер Бинали Йълдъръм потвърди, че бреговата охрана на Турция

...
Турският премиер Бинали Йълдъръм потвърди, че бреговата охрана на Турция
Коментари Харесай

Турция свали знамето на Гърция от остров в Егейско море

Турският министър председател Бинали Йълдъръм удостовери, че бреговата защита на Турция е свалила гръцкото знаме на островче в източната част на Егейско море, чийто суверенитет се оспорва от Анкара, оповестяват гръцките и турските медии.

Говорейки в Истанбул, Йълдъръм предизвести, че Турция " няма да толерира ескалация на напрежението от страна на прилежаща Гърция ".

В петък група гърци са издигнали гръцкото знаме на островчето Андрофотос.

Местният уебсайт samos24.gr заяви, че трима гърци са пристигнали с лодка на о. Андрофотос и са издигнали гръцкото знаме на най-високата точка на необитаемия остров. Те са създали и няколко фотоси на задачата си.

" Бреговата защита предприе нужните дейности и смъкна знамето оттова. Препоръчваме на Гърция, в подтекста на добросъседството, да заобикалят провокативни дейности, които ще усилят напрежението " сред двете съседки и съдружници в НАТО, посочи Йълдъръм.

Турция има териториални искания към островчето.

Йълдъръм твърди, че случаят е сходен на случилото се по време на рецесията на остров Имия (турците го назовават Кардак) през 1996 година, когато двете съюзнички от НАТО бяха на ръба на боен конфликт. Тогава четирима гърци от прилежащия остров Калимнос, в това число кметът и притежателят на стадо овце, останало на островчетата, издигнаха гръцкото знаме на Имия.

От своя страна външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу акцентира: " Не предприемайте никакви рискови действия; нашите бойци могат да провокират случай. " Изказването му беше направено по време на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Междувременно представителят на гръцкото държавно управление Димитрис Цанакопулос съобщи, че няма данни за " нарушаване на териториалната целокупност на Гърция ".

Напрежението сред Турция и Гърция набъбна през последните месеци поради териториални разногласия в Егейско море, поради отхвърли на Гърция да върне осем турски военнослужещи, които избягаха там след опита за прелом против турския президент Реджеп Тайип Ердоган през 2016 година, както и поради арестуването от страна на Турция на двама гръцки бойци, които бяха навлезли на турска територия по простъпка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР