Турският парламент ратифицира членството на Финландия в НАТО, предаде АФП.

...
Турският парламент ратифицира членството на Финландия в НАТО, предаде АФП.
Коментари Харесай

Финландия влиза в НАТО, Турция съгласна

Турският парламент ратифицира участието на Финландия в НАТО, съобщи Агенция Франс Прес. Страната стана последната страна от НАТО, която ратифицира участието на Финландия в ръководения от Съединени американски щати защитителен алианс след нахлуването на Русия в Украйна.

Законодателите единомислещо поддържаха присъединението на скандинавската страна две седмици откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган обществено благослови кандидатурата.

„ Тази вечер ние изпълняваме обещанията, които дадохме на Финландия “, съобщи депутатът от ръководещата партия Акиф Чагатай Кълъч минути преди гласуването.

Одобрението на Турция оставя на Финландия единствено няколко механически стъпки, преди да стане 31-вият член на най-мощния боен блок в света.

Длъжностните лица чакат процесът да завърши още през идната седмица.

Финландия и нейната съседка Швеция прекратиха десетилетията на военно необвързване и взеха решение да се причислят към НАТО през май предходната година.

Техните кандидатури бяха признати на срещата на върха на алианса през юни, която имаше за цел да покаже желанието на западния свят да се опълчи на Русия в лицето на най-тежкия спор в Европа след Втората международна война.

Но кандидатурите към момента трябваше да бъдат утвърдени от парламентите на всички членове – развой, който беше занимателен от Турция и Унгария.

Ердоган оказа твърда опозиция на кандидатурата на Швеция заради поредност от дългогодишни разногласия.

През януари той за пръв път алармира за по-подкрепящата си позиция във връзка с участието на Финландия. Позицията принуди скандинавските съседи да се поддадат на дипломатическия напън и да разделят кандидатурите си, с цел да не се забавят и двете кандидатури.

В понеделник унгарският парламент ратифицира участието на Финландия в НАТО. Очакваше се той да утвърди присъединението на Швеция по време на актуалната сесия, която завършва на 15 юни.

Но представител на унгарския министър-председател Виктор Орбан през вчерашния ден прикани Швеция да „ почисти въздуха “ и да прегледа „ задоволително доста недоволства “, с цел да може гласуването да продължи.

Швеция разстрои Орбан като изрази паника по отношение на върховенството на закона в Унгария.

Стокхолм към момента се надява да се причисли към алианса в точния момент за срещата на върха във Вилнюс през юли.

Повечето анализатори считат, че Турция ще гласоподава за кандидатурата на Швеция едвам след парламентарните избори в страната през май.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР