Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия в полза

...
Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия в полза
Коментари Харесай

Турция изпраща войски в Либия

Турският парламент утвърди изпращането на войски в Либия в интерес на подкрепеното от Организация на обединените нации държавно управление на националното съглашение (ПНС) при публично искане за военна поддръжка от Турция, оповестиха турски медии.
Парламентът организира незабавно съвещание, с цел да разиска мандата за Либия, предусещащ изпращането на турски войски в страната. В дневния ред на съвещанието имаше единствено една точка, до момента в който политическите партии разполагаха с 20 минути за изявление след прочитането на мандата. В края на сесията мандатът беше утвърден с изрично болшинство.
Общо 509 парламентаристи участваха в гласуването, 325 от които гласоподаваха " За " резолюцията, до момента в който 184 гласоподаваха " Против ". Повечето от опозиционните депутати гласоподаваха против мандата.
Президентът Реджеп Ердоган подписа резолюцията в понеделник, заявявайки, че събитията в Либия съставляват опасност за района и изиска позволение за разполагане на турските сили в непознати страни, с цел да се намесят в спорове отвън границите на Турция за интервал от една година.
" Правителството на Либия на националното съглашение изиска от Турция военна поддръжка за битка със заканите по отношение на териториалната целокупност и непоклатимост на Либия, които биха могли да обиден целия район, под формата на " Ислямска страна ", " Ал Кайда " и други терористични организации или противозаконни въоръжени групи, както и незаконна миграция и трафик на хора ", се споделя в мандата.
В изказването се прибавя, че Турция има за цел да даде филантропична помощ на хората на Либия и да отбрани застрашените ползи на Турция.
Подготвяната нова атака на Анкара провокира отрицателни реакции в района. Египет осъди решението на турския парламент да разположи на войски в Либия, заяви Reuters, като се базира на изказване на египетското външно министерство.
Изпращането на турски войски в Либия " може да се отрази отрицателно на стабилността в региона на Средиземно море ", посочи Кайро и прикани интернационалната общественост незабавно да реагира на това решение.
Припомняме, че на 21 декември Народното събрание ратифицира предложение за утвърждение на меморандум за съгласие (МР) по отношение на сигурността и военното съдействие с Либия. Меморандумът за съгласие за защита и сигурност беше подписан на 27 ноември сред висшите държавни чиновници от две страни дружно с друга договорка за разграничение на зоните на морската пълномощия в Средиземноморието.
Споразумението дава обещание правна основа за значително съдействие в региона на защитата и сигурността, в това число основаване на служби за защита в страните на други страни, образование, разполагане на въздушни, наземни и военноморски транспортни средства, осъществяване на взаимни учения и разузнаване.
Това решение идва, откакто основаният в Тобрук маршал Халифа Хафтар усили офанзивите против подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи под управлението на премиера Мустафа Файез Сарадж. След договорката за военно съдействие турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Анкара може да обмисли изпращането на войски в Либия, в случай че приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи насочи такова искане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР