Турският министър на финансите Берат Албайрак представи днес програма за

...
Турският министър на финансите Берат Албайрак представи днес програма за
Коментари Харесай

Финансовият министър на Турция представи програма за борба с инфлацията

Турският министър на финансите Берат Албайрак показа през днешния ден стратегия за всеобхватна битка с инфлацията, оповестява Анадолската организация.

Мерките за битка с инфлацията бяха показани, откакто данни на Турския статистически институт демонстрираха, че годишната инфлация е скочила до близо 25 % през септември на фона на 17,90 % през август. Повишаването на инфлацията през септември до 24,52 на 100 на годишна база доближи до най-високото си равнище от края на 2003 година Албайрак, който показа програмата пред министри и представители на деловите среди в Истанбул, съобщи, че с ограниченията ще се увеличи доверието на вложителите.

Албайрак уточни, че според програмата няма да има покачвания на цените на електричеството и природния газ до края на годината и държавното управление ще окаже поддръжка на предприятията, с цел да се преодотвратят съкращения на служащи.

Нашите банки ще понижат с 10 % лихвите по заеми с висока рента, предоставени след 1 август, заяви министърът. Фирмите, участващи в програмата за битка с инфлацията, ще ползват минимум 10-процентно понижение на цените до края на тази година, означи още министърът.

Компаниите, които се пробват да усилят облагите си в сегашната конюнктура, ще провокират по-големи загуби в близко бъдеще, предизвести министърът. От началото на годината турската лира загуби над 40 % от цената си по отношение на $ основно поради дипломатическия скандал и търговски спор със Съединени американски щати.

Това докара до редица стопански компликации в страната - повишаване на инфлацията, повишаване на артикули и услуги. В новата икономическа стратегия на Турция, оповестена предишния месец, страната си слага за цел инфлацията от 20,8 % за тази година, 15,9 % за идната година, 9,8 % през 2020 година и 6 % през 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР