Турският медиен регулатор RTÜK задължи три международни медии да получат

...
Турският медиен регулатор RTÜK задължи три международни медии да получат
Коментари Харесай

След Русия: Ще забрани ли и Турция Дойче Веле?

Турският медиен регулатор RTÜK задължи три интернационалните медии да получат лиценз, с цел да бъдат популяризирани в страната. " RTUK даде период от 72 часа на " Дойче Веле ", " Гласът на Америка " и " Евронюз ". В този интервал те би трябвало да аплайват за лиценз, в противоположен случай излъчването им ще бъде блокирано ", написа в " Туитър " Окан Конуралп, който е представител на опозицията в регулатора.

Цензура или просто техническо условие?

Заместник-председателят на RTÜK Ибрахим Услу удостовери информацията пред dpa. Той изясни, че Дъждовни води би трябвало да получи лиценз за наличието, което качва на личния си уебсайт. В противоположен случай уеб сайтът на медията няма да бъде наличен в Турция. Същото се отнася и за интернационалната медия на Съединени американски щати - " Гласът на Америка ", както и за европейския ефирен канал " Евронюз ", удостовери Услу. За журналиста Илхан Ташчъ, който също е член на RTÜK, това решение е следващата стъпка към заглушаването на сериозните медии. " С това решение за първи път с изключение на районни канали и интернационалните медии попадат в полезрението на медийния регулатор. " Услу обаче отхвърля да става въпрос за цензура. Според него става въпрос за техническо условие, основано на медийния закон от 2019 година.

Интернетът в Турция е под сериозен надзор

" Чухме от медиите за допустимо решение на RTÜK, което може да засегне и Дъждовни води. Само когато имаме публично съобщение от управляващите, можем да правим разбор и да планираме по какъв начин да продължим ", съобщи представител на Дъждовни води. През 2019 година в Турция бе признат закон, който дава на държавното управление повече пълномощия във връзка с контрола над интернет платформите. Всички медии са задължени да имат лиценз и посланичество в Турция.

Турция стегна медийния контрол в страната през последните години, като даде на доминирания от ръководещата " Партия на справедливостта и развиването " медиен орган опцията за сериозен контрол над цялото онлайн наличие. Около 95 % от огромните медии в Турция от години са в ръцете на свързани с държавното управление компании, които също получават огромни поръчки от ПСР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР