Турският финансов министър призова местните производители и търговци на дребно

...
Турският финансов министър призова местните производители и търговци на дребно
Коментари Харесай

Турският финансов министър каза на търговците да замразят цените в магазините

Турският финансов министър прикани локалните производители и търговци на дребно краткотрайно да замразят цените в магазините. Това е най-новата държавна стъпка за ограничение на най-високата инфлация от две десетилетия, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Министърът на финансите и хазната Нуреддин Небати насочи молбата си на следващи срещи при закрити порти в Истанбул с предприемачи от необятен набор от промишлености в четвъртък, съгласно източник на Bloomberg, директно осведомен с въпроса. Планът е част от напъните за битка с огромната инфлация, без да се прибягва до парично стягане, нещо, на което президентът Реджеп Тайип Ердоган се опълчва.

По време на презентациите си министърът цитира образци за рискови нараствания на цените, които вредят на потребителите, и цитира ограничавания, наложени от държавното управление другаде по света, сподели източникът като изиска да не бъде разпознат, защото срещите не бяха оповестени обществено. От Министерството на финансите отхвърлиха коментар. Нахлуването на Русия в Украйна раздруса световните вериги за доставки и докара до скок на цените на суровините, като световните цени на храните се повишават с най-бързия ритъм в историята. Турция към този момент е напрегнат от слабата лира и извънредно разхлабената си парична политика, също така е главен вносител на нефт и разчита на Русия и Украйна за огромна част от своите покупки на пшеница.

Докато доста централни банки, водени от Федералния запас на Съединени американски щати, реагираха на ценовия напън с повишение на лихвените проценти, някои страни подхващат по-малко стандартен метод. Този месец държавното управление на Мексико подписа договорка с водещи компании за краткотрайно ограничение на цените на 24 хранителни и други съществени продукта. Малайзия поддържа таван на цените за някои потребителски артикули. Срещите на Небати алармират за нова посока за държавното управление в напъните му да ограничи потребителската инфлация, която към този момент е достигнала 70%, до момента в който заводските цени порастват с трицифрени цифри.

Неотложността да се подхващат дейности нараства, откакто централната банка уточни, че не възнамерява да покачва референтния лихвен % от настоящето равнище от 14%, откакто го понижи с 500 базисни пункта предходната година. Международният валутен фонд предвижда, че Турция ще приключи тази година с четвъртата най-голяма инфлация в света от 52,4%, след Венецуела, Судан и Зимбабве. Многократните кръгове на парично облекчение през 2021 година дерайлираха лирата, която през декември загуби до половината от цената си по отношение на $ за няколко седмици. Оттогава държавната интервенция вкара къс интервал на непоклатимост на валутата, само че лирата към момента остава с 45% по-евтина по отношение на $ спрямо преди година.

Турската валута беше подложена на нов напън през последните дни, като спадовете след края на празника Ид на 5 май доближиха повече от 4%. Лирата поевтиня с повече от 13% тази година, което е най-лошото показване измежду валутите на нововъзникващите пазари. Гуверньорът на централната банка Шахап Кавджъоглу сподели, че Турция няма потребност да покачва лихвите единствено тъй като други централни банки, в това число Фед, го вършат. Миналата седмица централната банка на Съединени американски щати означи най-голямото си еднократно нарастване от 2000 година насам и даде знак, че ще продължи да се усилва с това движение през идващите две срещи. Убеждението, че по-високите лихвени проценти усилват цените на горивото, се поддържа от Ердоган, само че опонира на мнението на централните банкери по целия свят. Турското държавно управление поддържа политиката на Кавджъоглу за ниски лихвени проценти за стимулиране на растежа, като твърди, че по-високите разноски по заеми не биха забавили безусловно инфлацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР