Турските власти са предупредили Русия във връзка със случая, при

...
Турските власти са предупредили Русия във връзка със случая, при
Коментари Харесай

Турция наруши мълчанието за щурма на Русия на кораба Шукрю Окан в Черно море

Турските управляващи са предизвестили Русия във връзка със случая, при който съветски военен транспортен съд е създал предупредителни изстрели по товарния транспортен съд " Шукрю Окан " в интернационалните води в Черно море, заяви Центърът за битка с дезинформацията към Дирекцията по връзките на турския президент в изказване на своя профил в обществената мрежа Екс (X, до неотдавна Туитър). С това формалните управляващи в Анкара нарушиха мълчанието си, което бе подложено на критика от опозиционните среди в страната.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11491
Центърът за битка с дезинформацията към Дирекцията за връзки на президента отбелязва, че обратно на изказванията, че Анкара не е реагирала, турските управляващи са предизвестили събеседниците си в Руската федерация, че би трябвало да бъдат избягвани сходни начинания, които ще засилят напрежението в Черно море.

Според Центъра изказванието, че " съветски военни са щурмували турски транспортен съд, а турското държавно управление не е реагирало " е манипулативно.

Центърът акцентира, че казусът е станал не в турски, а в интернационалните води, както и че въпреки притежателят на плавателния съд да е турчин, то това не е транспортен съд, плаващ под турски байрак, а интернационалното право отдава значение не толкоз на името или националността на личния състав, колкото на държавния байрак.

" Въпреки всичко това след намесата във връзка с кораба събеседниците в Руската федерация бяха уместно предизвестени, че сходни начинания, които ще засилят напрежението в Черно море, би трябвало да бъдат избягвани ", написа още в известието.

Министерството на защитата на Русия удостовери във вторник, че патрулният транспортен съд на съветския Черноморски флот " Василий Биков " е създал предупредителни изстрели, след което негови представители са се качили на борда на товарния транспортен съд " Шукрю Окан ", плаващ под флага на тихоокеанската страна Палау. Причината за стрелбата е била, че капитанът на товарния транспортен съд не е реагирал на командата да спре за инспекция. Случаят се е разиграл на към 60 км от северозападното крайбрежие на Турция, в интернационалните води, само че покрай Истанбул, показва Ройтерс.

След като напусна зърнената договорка на 17 юли, Русия разгласи, че ще одобри всеки транспортен съд, идващ се към украински пристанища в Черно море, като евентуална военна цел. Споразумението, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, гарантираше безвреден експорт на зърно от Украйна.

Киев дефинира случая с кораба " Шукрю Окан " като жестоко нарушаване на интернационалното право и " образец за целенасочената политика на Русия за застрашаване на свободата на мореплаване и сигурността на комерсиалния воден превоз в Черно море ".

Мълчанието на турските управляващи по отношение на случая - първия случай, в който търговски транспортен съд бе обстрелван след отдръпването на Москва от Споразумението за зърнения кулоар, бе посрещнато с рецензии измежду опозиционните представители в Турция.

Бившият турски дипломат във Вашингтон и народен представител от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Намък Тан качи в профила си в Екс видеозапис от случилото се, оповестен от Русия, и подлага на критика мълчанието на министерството на външните работи по този въпрос. " Каква е повода за това мълчание? ", попита Тан.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу също зададе въпроса " Защо? ".

" Руското министерство на защитата популяризира в пресата фрагменти от нахлуването на съветски бойци на турския транспортен съд " Шукрю Окан " в Черно море и по този начин нашият народ научи за случилото се. Държавата на Сарая не е направила никакво изказване по тематиката. Защо? ", попита Кълъчдароглу в обществената мрежа.

Агенция Ройтерс разгласява разбор по тематиката, в който отбелязва, че рейдът на Русия " придвижва въздействието от войната в Украйна към друга граница на НАТО и покачва залозите в миг, когато Анкара се пробва да убеди Москва да се върне към съглашението за експорт на зърно ".

Анализатори дефинираха случая като тест за решимостта на президента Тайип Ердоган да поддържа положителни връзки с съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През, който той предложения в Турция този месец, с цел да обсъдят възобновяването на така наречен зърнена договорка, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации, написа още Ройтерс.

" Този тип експанзия, упражнявана толкоз покрай Истанбул, остана без реакция и не зачита цялостните права на Турция ", сподели Йорук Ъшък, геополитически анализатор от основаната в Истанбул консултантска компания Bosphorus Observer. " Мълчанието на Анкара е необичайно, само че демонстрира, че тя към момента разчита Путин да я посети и да се върне към договорката за зърното ", добави той, представен от английската организация.

Откакто Русия излезе от съглашението предишния месец, както тя, по този начин и Украйна насочиха предизвестия и направиха набези против плавателни съдове край крайбрежията си, което породи опасения, че рискът за комерсиалните кораби на всички места в морето може да се ускори, показва още Ройтерс.

Според различен представен от организацията специалист - Айдън Сезер, някогашен турски посланик и външнополитически анализатор в Анкара, съветската ревизия на плаващия под флага на Палау транспортен съд " Шукрю Окан " механически се е състояла във военна зона, като се имат поради предизвестията на Москва и Киев за корабите.

Предвид обстоятелството, че е изпратила въоръжени безпилотни самолети и други оръжия на Украйна, като в същото време твърди, че е неутрална във войната, " за Турция е доста огромно предизвикателство да откри своя глас по този въпрос ", сподели той, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Засега няма доказана дата за възможна среща сред президентите на Турция и Русия, която съгласно изявления в турския щемпел би могла да се състои в края на този месец или началото на септември. Очаква се съветският водач Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През да дойде на посещаване в Турция, само че е допустимо също и да бъде осъществена аудиенция от турска страна, заяви турската телевизия А Хабер. В началото на август представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че мястото и точната дата на срещата сред президентите на Русия и Турция следва да бъдат съгласувани по дипломатически канали и че " не е наложително "   диалозите да се състоят в Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР