Турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в

...
Турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в
Коментари Харесай

МВнР пред посланика: Турските инвеститори да се съобразяват с официалния език

Турските вложители следва да се преценяват с формалния език в България . По-подходящо би било те да поддържат проучването на български език от своите фрагменти. В България проучването на непознати езици е въпрос на свободен избор на всеки български жител .

Това оповестиха от Министерство на външните работи измежду извършената среща във ведомството с посланика на Република Турция в България Хасан Улусой.
 Борисов внимава с тона към посланика на Турция за наложително проучване на турски
Борисов внимава с тона към посланика на Турция за наложително проучване на турски

" Който желае, може да учи турски по всевъзможен метод "

Турският дипломат Хасан Улусой бе привикан след изказването си в Кърджали от 11 май (по предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева) от шефа на дирекция " Югоизточна Европа " Деян Катрачев. На 11 май в Кърджали дипломат Улусой прикани българите да учат турски език, като причина за увеличение на турските вложения в страната .

По време на дипломатическия диалог през днешния ден е очебийно, че турските вложения в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв метод с проучването на турски език . Инвестициите би трябвало да се основават на икономическа логичност.

Пред турския дипломат е изразена позицията, че изявлението му е политически недопустимо и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки .
 Стоян Сталев: Инвеститорът употребява права, не може да постанова език
Стоян Сталев: Инвеститорът употребява права, не може да постанова език

Нито един различен дипломат не е поставял езикови условия

По време на срещата са били изразени упованията на България турската страна да се придържа към фундаменталните правила, на които се базират двустранните ни връзки. Те са: добросъседство, равнопоставеност, взаимно почитание и невмешателство във вътрешните работи .

От своя страна турският посланик е декларирал, че медиите неправилно интерпетирали думите му .

Турският посланик е дал текста на своето изявление, като обяснил, че не е отправял рекомендации за наложително проучване на турски език от страна на българските жители .

Посланик Улусой е декларирал, че турската страна няма желание да се намесва по какъвто и да е метод във вътрешната политика на Република България . В своята активност той се управлявал напълно от задачата да развива другарските и взаимноизгодни връзки с България, увери дипломат Улусой.
 Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон
Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара е в контакт със София за намиране на решение за задълженията на Главното мюфтийство

Припомняме, на 28 март 2019 година външният министър на Турция Мавлют Чавушоглу призна, че Турция се намесила в измененията в Българския Закон за вероизповеданията , тъй че да се опростят дългогодишните отговорности на Главното мюфтийство, което получава високи наеми от парцели.

По мотив актуалното изявлението на турския дипломат Хасан Улусой от 11 май в Кърджали президентът Румен Радев съобщи: " Всеки опит за интервенция извън в българската просветителна система, в българското семейство - за нашата история, за нашия език, за това по какъв начин да възпитаваме децата си - би трябвало да бъде пресичан уверено и безкомпромисно ".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще бъде търсено пояснение от турския дипломат дали е имал поради наложително проучване на турски език.

На думите на дипломат Улусой реагираха Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР