Турски заместник-министър обяви какво очаква да се случи с пазара

...
Турски заместник-министър обяви какво очаква да се случи с пазара
Коментари Харесай

Турция: Санкциите срещу Русия ще влошат пазара на петрол в света

Турски заместник-министър разгласи какво чака да се случи с пазара на петрола.

Икономическите наказания на Запада против Русия във връзка със събитията в Украйна ще имат " извънредно " влияние върху международния пазар на нефт, съобщи турският заместник-министър на енергетиката и естествените запаси Алпарслан Байрактар, представен от БГНЕС.

" Ще бъде извънредно ", сподели Байрактар в границите на провеждащата се в Хюстън интернационална енергийна конференция CERAWeek, когато беше помолен да оцени резултата от западните ограничавания против Русия върху международния петролен пазар.

Според него с отшумяването на пандемията от ковид и възобновяване на международната стопанска система от страните се изисква да усилят производството на нефт.
" Заместването на съветския нефт на международния пазар ще бъде доста мъчно. Русия е най-големият производител на нефт в света ", акцентира Байрактар.

Повече от 30 години Турция гледа на Русия като на благонадежден снабдител на газ и чака да продължи да я доставя, съобщи заместник-министърът на енергетиката и естествените запаси на републиката.

" Въпросът за доставките на газ също е доста значим за нас, защото 45% от потребностите на Турция от този запас се покриват от Русия. Както към този момент споделих, Русия е благонадежден снабдител на газ от към три десетилетия и половина и се надяваме, че това ще продължи да бъде по този начин ", съобщи Байрактар.

Той добави, че Анкара е обезпокоена от рекордното повишаване на цените на синьото гориво в международен мащаб и счита, че сходна динамичност е несъвместима с устойчивия напредък на другите стопански системи.

" Същото важи и за петрола. Вероятно ще станем очевидци на макроикономически последствия от всички тези процеси ", счита високопоставеният турски чиновник.

Във вторник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се не разрешават енергийните доставки от Русия и новите вложения в съветския енергиен бранш. Успоредно с това редица европейски страни също оповестиха желанието си да понижат вноса на съветска сила с течение на времето. На фона на обстановката в Украйна западните страни постановиха няколко пакета от строги стопански наказания против Русия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР