Турски учени са установили, че количеството на вирусите на SARS-CoV-2

...
Турски учени са установили, че количеството на вирусите на SARS-CoV-2
Коментари Харесай

Турски учени откриха защо усилията на много държави срещу пандемията се провалят

 Турски учени са открили, че количеството на вирусите на SARS-CoV-2 в организма на асимптоматичните пациенти е по-голямо, в сравнение с при пациентите със признаци. Според тях това фундаментално отличава новия ковид от другите патогени и изяснява за какво напъните на доста страни за ограничение на пандемията се провалят. Това умозаключение е оповестено на страниците на научното списание " Infection “, оповестява ТАСС.

Всички предходни проучвания демонстрират, че асимптоматичните носители могат да разпространят инфекцията, даже в случай че нямат температура или кашлица. Но това, което турските учени откриха, е изцяло ненадейно.

Авторите на проучването правят оценка равнището на вирусно натоварване при шест вида пациенти, вариращи по възраст и тежест на болестта. Така те се заемат да дефинират връзката сред хода на болестта и вирусния товар при COVID-19.

Изследователите са събрали проби от назофаринкса, гърлото, устната празнина и ректума, както и проби за слюнка, кръв и урина от 60 пациенти с доказан ковид. Една четвърт от тях не демонстрират признаци. Общо учените са анализирали 360 проби.

Установено е, че всички асимптоматични пациенти имат по-висок вирусен товар от тези със признаци. В допълнение, с увеличение на тежестта на болестта и възрастта на пациента, този индикатор понижава.

“COVID-19 е комплициран пъзел. Спешно са нужни вирусологични и имунологични проучвания, с цел да се събере всичко и да се види общата картина ", пишат създателите. “Нашето изследване, за разлика от други, демонстрира, че асимптоматичните пациенти имат по-високо вирусно натоварване на SARS-CoV-2, в сравнение с симптоматични пациенти, а с възходяща тежест на болестта се следи доста понижаване на вирусния товар “.

Според учените ниското вирусно натоварване на SARS-CoV-2 корелира с фактори, които дефинират неприятната прогноза на хода на инфекцията, като двустранно " мътно стъкло “ на КТ на гръдния панер, невисок брой лимфоцити и напреднала възраст.

Авторите допускат, че по-високият вирусен товар при асимптоматични пациенти може да е единствено върхът на айсберга за проблемите, свързани с разпространяването на COVID-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР