Турски учени предупреждават за опасността от нови силни земетресения, заплашващи

...
Турски учени предупреждават за опасността от нови силни земетресения, заплашващи
Коментари Харесай

Серия разрушителни трусове заплашват Истанбул, алармират учени

Турски учени предизвестяват за заплахата от нови мощни трусове, заплашващи Истанбул и региона на Мраморно море, оповестява през днешния ден турският в. " Карар ", представен от Българска телеграфна агенция.

Учените са изготвили отчет въз основа на проучване на интензивността по Северноанадолския разлом южно от Истанбул. Според специалистите е допустимо по този разлом в посока изток-запад да станат трусове с магнитуд 7,5, 7,4 и 7,2 по Рихтер.

" Прогнозата е за два до четири земни труса ", споделя доцент Фатих Булут.

Заключенията на учените се основават на оценките за насъбраната сила при проучването на 1500-годишния разлом при Мраморно море.

В отчета си специалистите означават, че пагубното земетресение в същия разлом през 1999 година не е послужило за урок, а Истанбул остава неопитен за възможен нов мощен земен трус. Превантивните ограничения, премисляни тогава, по този начин и не бяха осъществени и освен, че пропуските от 1999 година не бяха отстранени, само че и общата картина стана още по-лоша, сигнализират учените.

Северноанадолският разлом, който отстои единствено на двайсетина километра от Истанбул, е най-активният в Европа и е провокирал няколко съществени трусове през предишния век. Последният мощен трус бе на 17 август 1999 година, когато земетресение с магнитуд 7,4 в региона на Мраморно море лиши живота на над 17 хиляди души, а стотици хиляди останаха без дом.

Турски учени постоянно предвиждат предстоящ мощен земен трус в същия регион през идващите години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР