Турски съд осъди петима души на доживотен затвор по делото

...
Турски съд осъди петима души на доживотен затвор по делото
Коментари Харесай

5 доживотни присъди издаде турски съд за убийството на руския посланик Карлов

Турски съд осъди петима души на пожизнен затвор по делото за убийството през 2016 година на съветския дипломат в Анкара Андрей Карлов, заяви Анадолската организация.

Обвиняеми по делото са общо 28 обвинени, като девет от тях, в това число живеещият в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен, са съдени задочно.

Андрей Карлов бе убит на 19 декември 2016 година по време на откриването на фотоизложба в Анкара. Нападателят Мевлют Мерт Алтънташ, 22-годишен полицейски чиновник, бе погубен от турските сили за сигурност. Според обвинителния акт групировката ФЕТО стои зад убийството на посланика. Обвинението дефинира убийството като " провокационна акция, целяща да подкопае връзките сред Турция и Русия ".



Трима от уредниците на убийството, в това число Салих Йълмаз, който е предал на Алтънташ нареждането за осъществяване на убийството, са наказани на по две доживотни присъди непоколебим затвор за " опит за смяна на конституционния ред " и " съзнателно ликвидиране с терористична цел ".

Други седем от обвинените са получили присъди затвор сред 7 години и шест месеца и 10 години и шест месеца за участие във ФЕТО. Мустафа Тимур Йозкан, уредникът на изложбата, на която беше погубен Калов, е наказан на 3 години и девет месеца затвор за " умишлено подкрепяне на ФЕТО ".

Съдът е постановил от процеса да бъдат отделени делата на съдените задочно девет подсъдими, измежду които и Фетхуллах Гюлен.

Според Анкара организацията на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен е виновна за опита за прелом в Турция през юли 2016 година Движението на Гюлен се преглежда от турските управляващи като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/.

 Burhan Ozbilici/ Associated Press
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР