Турски енергийни експерти съветват да лягаме 2 часа по-рано, за

...
Турски енергийни експерти съветват да лягаме 2 часа по-рано, за
Коментари Харесай

Лягането два часа по-рано ще намали емисиите на CO2 с 4000 тона

Турски енергийни специалисти поучават да лягаме 2 часа по-рано, с цел да понижим въглеродните излъчвания, оповестява вестник Sabah, представен от организация БГНЕС.
Ако заспиваме единствено два часа по-рано, всеки ден ще спестяваме над 4000 тона излъчвания на въглероден диоксид (CO2), защото доста ще се понижи потреблението на електрическа енергия за осветяване, съгласно енергийните специалисти.
Учените организираха проучване за това по какъв начин сънят въздейства върху потреблението на електрическа енергия и въглеродния отпечатък в Турция заради по-дългите часове на сън при самоизолация.
Еркан Изги, специалист по електрическо и електронно инженерство в Техническия университет в Истанбул, изследва извадка от потреблението на електрическа енергия в домовете, а Хюсейн Торос, специалист по атмосферни науки и качество на въздуха в Техническия университет, оцени измененията в излъчванията на CO2. Двамата учени откриха, че ще има почти 4130 тона по-малко излъчвания на CO2, в случай че 38 милиона турски домове, в които 100 вата електрическа енергия се употребяват за осветяване на час, заспят два часа по-рано.
100-те вата е хипотетична цифра и не отразява междинното ползване заради няколко променливи, само че Изги сподели, че тяхното изследване е „ стигнало до извода, че заспиването по-рано и по този метод консумирането на по-малко електрическа енергия ще облекчи икономическото положение на семействата и околната среда във връзка с излъчванията на CO2 ".
„ Ако се опитаме да изпълняваме ежедневните си действия по време на естествена дневна светлина колкото е допустимо повече, т.е. в случай че осветлението се употребява по-малко вечерта от семействата, потреблението на електричество ще намалее “, сподели Торос.
Подчертавайки спешността на забавянето на въглеродните излъчвания в атмосферата, той сподели, че световното стопляне и изменението на климата, свързани с високите излъчвания, излагат на риск бъдещето на устойчивостта и сигурността.
„ Количеството CO2 в атмосферата стартира бързо да се усилва през 20-ти век, като през последните 800 000 години е било под 300 ppm (части на милион) до 1900 година Докато количеството на CO2 в атмосферата е било 291 ppm през 1880 година, то се е нараснало с 42% през 2019 година и е достигнало 412 ppm. Това нарастване води до бърза смяна на Земята ", споделя експертът.

Споменавайки, че промишленото произвеждане, потреблението на бензин и въглища бързо понижава, с помощта на ограниченията, подхванати в международен мащаб за прекъсване на разпространяването на новия ковид, учените регистрират, че пандемията може да има някои позитивни резултати.
" Изглежда, че равнището на азотния диоксид (NO2) бързо спада, съгласно сателитните данни; излъчванията на CO2 също бързо понижават. Сътрудничеството сред човечеството се усилва, сподели Торос. Според него това би трябвало да се трансформира в световна акция: „ Лягате рано вечер, намалявате въглеродния си отпечатък “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР