Турската централната банка намали лихвите - за трети път от

...
Турската централната банка намали лихвите - за трети път от
Коментари Харесай

Нов срив на лирата до 11 стотинки, турската централната банка отново намали лихвите,

Турската централната банка понижи лихвите - за трети път от септември.

В югоизточната ни съседка годишната инфлация по публични данни е над 21 %, само че съгласно централната банка и президента на страната, тя може да бъде преборена не с по-висока, а с по-ниска рента върху заемите.

Днешното понижение от 15 на 14 % бе предстоящо, само че все пак лирата пропадна още повече.

В резултат на това през днешния ден лирата се срина по отношение на българската валута до 11 стотинки , а един $ се разменяше за 15 лири и 50 куруша.

За съпоставяне - при започване на годината цената му бе 7 и 50.

Пропадането на лирата се форсира, откакто през септември Централната банка стартира нападателно да понижава лихвите.

Износът през последните месеци надвиши вноса, само че за сметка на приходите и спестяванията на голямата част от турските жители.

Президентът Реджеп Ердоган разгласи през днешния ден, че от идващия месец минималната заплата ще бъде увеличена с към 50 на 100, само че измерена в лири. Ердоган упрекна за обезценяването на лирата пазарни спекуланти. Той прикани сънародниците си за самообладание и даде обещание непоклатимост " напълно скоро ".

Същевременно, безпокоена от признаците, че високата инфлация ще се задържи по-дълго, Централната банка на Англия стана през днешния ден първата от банките в богатите страни, която покачва главната рента след началото на Covid пандемията.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР