Турската полиция разпръсна със сила демонстранти, които се опитаха да

...
Турската полиция разпръсна със сила демонстранти, които се опитаха да
Коментари Харесай

Сблъсъци, арести и ранени в Истанбул на първомайски демонстрации

Турската полиция разпръсна със мощ стачкуващи, които се пробваха да отбележат Първи май, интернационалния ден на труда, на централния площад Таксим в Истанбул. Съобщава се за над 200 задържани и десетки ранени.

Честването на Първи май в Турция тази година, както и предходната, бе неразрешено в границите на наложения локдаун поради епидемията на ковид от 29 април до 17 май.

По традиция в предходни години по самодейност на синдикатите на Първи май се организираха манифестации и поднасяха венци на Таксим, лобното място на 35 служащи, убити на Първомайските тържества през 1977 година Затова площадът Таксим има особено значение за синдикатите.

С разпореждане на турското министерство на вътрешните работи в навечерието на Първи май площад Таксим и паркът Гези бяха обградени с бариери, а кордон от служители на реда с кучета блокира страничните улици, извеждащи към площада.

Въпреки това няколко групи стачкуващи с плакати, флагове и цветя в утринните часове се пробваха да пробият полицейския кордон, навлизайки от страничните улици и счупвайки бариерите, оповестиха локални медии, представени от Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР